Henk en Fred met Bommel in de 5 uurs van Lauwerszee

We hadden ons natuurlijk grondig voorbereid, broodjes bal en veel koffie mee.Oh ja en ook de rakkenkaart opgeplakt en er ook nog eentje bij de hand.

De rakken stonden in de plotter.We begonnen gezien de te verwachten wind in het zuiden, startlijn L. Het Lauwersmeer had behoorlijk laag water want net voor Esumasyl stond maar 1,5 meter. De Osprey liep er dan ook prompt vast en ging naar startlijn Z (Zoutkamp). Onze startlijn voor Senneroog staat niet helemaal duidelijk op het kaartje(geen boeinummers) maar geen probleem we startten allemaal (ongeveer 8 boten) op globaal dezelfde plek. Bertus liep voor de start nog even vast en was helemaal niet blij maar zeilde ons even later vrolijk voorbij. We begonnen met een rif in het grootzeil en de genua iets ingedraaid, mooi in balans dus geen probleem. Na het startrak richting Zoutkamp en weer terug, daarna nog een keer dezelfde driehoek en naar boven naar de scheidingston onder de plaat. Inmiddels nam de wind behoorlijk toe en staken we er nog een rif bij. Ons volgende rak was door het Robbengat(rak 14). We zeilden er in van het zuiden en net toen we dachten waar zijn de rode boeien zagen we de Kokmeeuw met Bernard en Egbertha, met gestreken zeilen vast liggen. Bernard waarschuwde ons via de marifoon dat alle boeien waren opgenomen. Meteen overstag en nog even gekeken of de Kokmeeuw kon loskomen en dat lukte zo te zien. Dan maar weer richting de plaat en die zijn we aan de oost kant gepasseerd. Prachtig surfend op de rollers die ons achterop liepen, voor de wind bijna 7 kn had de Bommel nog nooit meegemaakt. Op naar het Noorden en vanaf de Vo3 richting het Roode Hooft, overstag en weer richting het meer, meteen de toiletafsluiters dichtgezet want het toilet dreigde over te lopen dankzij de wat extremere hellingen. Op pad naar de Kite-La 1. Bob en Nora met de Duhbe zagen we de Kite-La1 ronden en richting het zuiden zeilen. Bertus met de Saleh raakte achter de Kite-La1 in de problemen, er was iets mis met z’n fok(later bleek gescheurd), hij kwam niet goed door de wind en dreigde aan lager wal te geraken. Inmiddels woei het behoorlijk hard ( vlagen van 35 kn) en er stond een flink zeetje dat vanaf het zuiden aan kwam rollen.

Bertus, worstelde op het voordek met z’n zeil en maakte flinke zwiepers. Wij besloten in de buurt te blijven, haalden onze zeilen weg en startten de motor. Inmiddels kreeg Bertus de zaak onder controle en motorzeilde naar de Vo3 om in de luwte van het eiland orde op zake te stellen. Wij vonden het mooi voor vandaag, de box, de broodjes bal en het bier trokken dus einde wedstrijd voor Bommel. Maar we hebben er van genoten, pittige omstandigheden maar prachtig zeilen en geen schade. De nazit in de loods was weer heel gezellig en er was heel wat te bepraten.

Groeten, Henk en Fred


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *