Vaargebied Lauwersmeer

Vanuit Jachthaven Noordergat vaart u zo het Lauwersmeer op om dit fascinerende vaargebied te ontdekken. Het is een afwisselend vaargebied, eindeloze natuur omringd door oevers en vier dorpen met voldoende winkels, restaurants, terrassen en jachthavens. In het hele gebied treft u goede aanlegplaatsen en tuigsteigers van de Marrekrite. Voor de watersporter die liever z’n boot voor anker legt, kent het Lauwersmeergebied op verschillende locaties zogeheten Marboeien ook schuin tegenover Het Rode Hooft in Jachthaven Noordergat kunt u met deze permanente ankerboei- voorziening van de Marrekrite makkelijk voor anker.

Geniet van rust en ruimte

In Nationaal Park Lauwersmeer stromen tot eind zestiger jaren zoet en zout water in elkaar over. De angst voor overstromingen leiden in 1969 tot de bouw van de dam met het herkenbare en markante sluizencomplex bij Lauwersoog. Buiten stroomt het eb en vloed van de Waddenzee, binnendijks strekt zich een waterrijk landschap uit, de Lauwersmeer. Rijk aan natuurpracht, eilanden en vogels, een paradijs om in te varen. Van ruimer water voor Oostmahorn tot idyllische inhammetjes en eilanden, genoeg aantrekkelijke havens in de buurt, ankerplekken, tuigsteigers en strandjes. Er is ruimte genoeg voor de watersporter, voor surfers, motorbootvaarders, kanoërs en zeilers van klein tot groot.

Staande mastroutes Friesland en Groningen

Lauwersoog, Oostmahorn, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp zijn de goed toegankelijke thuishavens voor veel watersporters en prima plekken voor passanten op weg naar en van de Waddenzee. In onze Jachthaven Noordergat alleen al is plek voor 100 passanten. Het Lauwersmeer is prima per boot bereikbaar vanuit Friesland en Groningen, via de staande mastroutes van het Dokkumerdiep (vanaf en in de richting Dokkum en Leeuwarden) en via het Reitdiep vanuit Groningen. Het zijn beide historische en aantrekkelijke vaarroutes, die heel goed bevaarbaar zijn voor zeil- en motorjachten.

Diepte en routes naar het Lauwersmeer

De veilige waterdiepte op de toegangskanalen Dokkumerdiep en Reitdiep is 1.95 meter. De waterkaarten geven maximaal 2.30 meter aan, maar houdt u rekening met diepteverschil door spuien en effecten van hoog en laag water in het Lauwersmeer. De diepgang op het Lauwersmeer is voldoende, tot zelfs 2,50 meter diep, het Reitdiep en Dokkumerdiep zijn dus meer beperkend. De tocht van het Lauwersmeer zelf naar Zoutkamp kent die beperking ook, met maximaal 2.00 meter diepte. En verder is het natuurlijk een kwestie van uw waterkaarten raadplegen om te kijken waar u kunt komen.

Actuele informatie

Vaargebieden, vaarroutes, nautische informatie: www.watersportalmanak.nl en www.nautin.nl

Aanlegplaatsen, ankerplekken, tuigsteigers van Recreatieschap Marrekrite: www.marrekrite.frl

Algemene informatie over het Nationaal Park: www.np-lauwersmeer.nl