De 5 uurs van de Lauwerszee vanaf de Take 2

Voor Take 2 en bemanning begon de 5 uurs zaterdagavond met een erg donker en regenachtig tochtje naar Senneroog naast de Lunegat start, waar we met de kachel aan onder het genot van een goed flesje met veel printjes en Excel de route voor de dag die komen ging in elkaar draaiden.

De volgende ochtend bleken we niet alleen bij de Lunegat start. We trokken nog even de Dubhe uit het zand voor de start, zeilen erop en gaan, De start was een stuk ontspannender dan die van de WAC bijvoorbeeld. Bertus nam vlak voor 10en nog even rustig de tijd op een zandbank en zo ontstond de voor onze onwennige situatie dat we op startrak 21 met ruime wind HELEMAAL VOORAAN het veld voeren. Het uitzicht op de boeg van de Jus de Pommes bijvoorbeeld zien wij normaliter alleen als hij ons een ronde oploopt op woensdagavond. Gelukkig splitste daarna alles op en konden we aan de bak.

Eerst richting naar rak 14: ondiep water, we waren al gewaarschuwd voor de missende tonnen maar onze inschatting was dat met de digitale tonnen in Navionics en onze 80 cm diepgang het moest kunnen. 2 vastlopers waarvan 1 goed dus motor aan, maar het kon inderdaad en de 2e omgang was probleemloos. Na de 2 rondes Oude Robbengat gingen we richting Noorden en de wind was inmiddels al flink aangewakkerd. Voor de wind Oostwaarts langs de plaat rak 11 gedaan en daarna waren we voornemens bovenin het meer wat meer rakken te doen. Maar de bries was wel erg op komen zetten samen met wat golfslag en de beslissing om vol tuig te varen moesten we nu dan toch echt wel wat aanpassen. Grootzeil gelaten voor wat het was en met gereduceerde genua verder. Overstag bleek nog lastiger dan het normaal al is omdat de golfslag de boegen net zo hard weer van de wind af duwde als de roeren ze erin stuurden en de genua meer dan eens niet eens bak kwam te staan om de resterende draai door de wind te maken. Dit maakte tonnen ronden bij ondiep water onverantwoord omdat in veel gevallen overstag 2 pogingen nodig had en een stuk achteruit drijven.

Al met al na het ronden van de Kite La1 bij de dijk het lange kruisrak zuidwaarts weer ingezet. Na 8 slagen heen en weer bereikten we de finishlijn. Het was net na tweeën: er was tijd voor meer rakken, maar met dat lange kruisrak achter de rug begonnen zowel de grootschoot als de genuaschoten behoorlijk te rafelen en schipper en bemanning hadden de zakken ook wel vol. Voor de wind terug naar Lauwersoog. Bij ons gingen onderweg terug de gehaktballetjes in saus al op het vuur. Een catamaran is dan wel weelde 😀

Al met al een superdag! We hebben genoten van zowel het format van de wedstrijd als de verschillende zeiluitdagingen! Volgend jaar zijn we er weer bij!

Zeilgroet,

Tim en Hans aan boord van de Take 2