Verslag toertocht naar Ameland op 22 en 23 juni 2019

Het weekend van 22 3n 23 juni stond vanuit de WSV een toertocht gepland naar Ameland, waarbij ervaren watersporters de minder ervaren onder hun hoede zouden nemen. Als een ware admiraal stond Gjalt tijdens het palaver op vrijdagavond voor “zijn” armada. Geduldig legde hij uit dat de zogenoemde Amasusgeul bevaren zou worden en waar wij rekening mee moesten houden. Ook de terugreis langs de betonning kreeg ruime aandacht alsook de Do’s and Dont’s. Aangezien de schippers van de Akka, namelijk Nicolle en Jolanda niet het palaver konden bijwonen, zou Gjalt hen de volgende ochtend vroeg bijpraten. 

Zaterdagochtend om 10.00 uur lag de vloot voor de sluis van Lauwersoog onder een met zonovergoten hemel en een oostenwind kracht 3. Gjalt met de Zeeeend en Jeroen met de ST5 en bemanningsleden, broer Mark en zoon Gijs lagen al in de haven van Lauwersoog te wachten. De Akka met Nicolle en Jolanda, de Tantive IV met Tim, Elleke en dochter Leia als jongste expeditielid en de Black Tulip met dochter en vader, Amber en Ger gingen gezamenlijk door de sluis. Eerder die ochtend gaf Martin aan dat hij met Ina op de No Worries niet mee zou varen in verband met ziekte. Buiten werd de groep opgewacht door Gjalt en Jeroen. Direct daarna werd het ruime sop gekozen. Gjalt voorop op zeil en omwille van de tijd ook op motor. Gevolg was dat Gjalt als een verkenner heel ver voor de troepen uitvoer. De achterblijvers, die alleen op zeil voeren, begonnen na enige tijd toch wat ongerust te worden en moesten ook wat smokkelen om dichter bij Gjalt in de buurt te komen. Aan het eind van de Zoutkamperlaag was de groep weer bij elkaar en gezamenlijk werd de tocht, via de Amasusgeul, naar Ameland zonder enige moeite verder volbracht. Om 15.30 uur voeren wij met z’n allen de haven van Ameland binnen. Daar werd door een deel van het gezelschap nog effe geborreld aan boord bij de ST5 en om half zeven gingen wij met z’n allen eten bij De Piraat. Buitengewoon gezellig en geslaagde eerste dag. Vooral de minder ervaren schippers en hun bemanning hebben weer veel kennis opgedaan.

De volgende dag zouden wij om half 12 vertrekken. De St 5 gevolgd door de Black Tulip voorop en uitgezwaaid door Jolanda en Nicolle (voor hen begon de vakantie en dus bleven zij een paar dagen op Ameland). Gjalt had met zijn Zeeeend motorproblemen en Tim moest nog even kijken of zijn Tantive IV nog voldoende diesel op voorraad had. Het weer was weer uitermate zonnig met een stevige oostenwind die uiteindelijk zou toenemen naar een windkracht 5. Na een voorspoedige reis langs de betonning lagen de boten rond 15.50 uur weer bij de sluis van Lauwersoog. De Zeeeend en Tantive IV hadden de beide anderen alweer ingehaald en rond 16.00 uur lag de vloot weer in het Noordergat. 

Alle deelnemers waren het erover eens dat dit voor herhaling vatbaar was. Het zou mooi zijn als bij een volgende keer de vloot groter zou zijn. Onderling is al geopperd om in gezamenlijkheid nog meer tochten te ondernemen. Gjalt, Jeroen, Mark, Gijs, Tim, Elleke, Leia, Nicolle en Jolanda hartelijk dank voor dit top weekend. 

Amber en Ger