Verslag van de feestdag WSV Lauwerszee op 31 augustus 2019

Onder haast tropische temperaturen heeft op 31 augustus 2019 de feestdag van WSV Lauwerszee plaatsgevonden. De activiteitencommissie had dit jaar een dijk van een programma neergezet. Om 11.00 uur zat een klas van meer dan 15 vrijwilligers met rode oortjes te luisteren naar juf Hanneke, die het programma opsomde en de keuze aan de vrijwilligers liet op welk onderdeel zij ingezet wilden worden. Die verdeling was snel gemaakt.

Terug naar de tijd die dag waarop menig haan zijn eerste gekraai liet horen, namelijk half 4. Om die tijd ging de Swim Challenge van start. Drie ploegen met in totaal ongeveer 15 deelnemers begonnen de estafettezwemtocht naar Groningen via Zoutkamp vanuit het Noordergat. Al om kwart over 3 (!!!) uur waren Gerard en Janny Dubois Indeweer om de vroege (zwem)vogels, de organisatie en de begeleiders te voorzien van koffie.

Rond 11.00 uur werd door Multisportevents de waterglijbaan uitgeladen en opgezet op het veld naast het Roode Hooft. Ook de zogenoemde aquaroller, een soort opblaasbare en heel grote keukenrol waar 4 volwassenen in pasten en daarmee over water konden lopen, werd uitgestald. Echter deze
bleek kapot en vervanging hiervan was helaas niet meer mogelijk, zo bleek in de loop van de dag. Zeilschool De Lauwer had die dag 3 optimisten en 5 supplanken ter beschikking gesteld en deze werden opgehaald. De kom bij de trailerhelling werd afgesloten en ingericht voor de optimisten en de
suppers. Nog voordat het officiële programma van start ging werden de attributen al getest door de jeugd. Na een korte evaluatie met het testpanel kon de dag beginnen!!

Rond het middaguur begon de inloop al en het aantal bezoekers kabbelde gestaag door. De vrijwilligers hielden of een oogje in het zeil of liepen halve horecamarathons of deden beide en allemaal met een enorme gedrevenheid. Er was zelf een heuse fotografe gesignaleerd in het Achterlicht, namelijk ene mevrouw Flitslicht.

Vier uur rond de plaat
Om 11.00 uur ging de zeilwedstrijd, vier uur om de plaat van start. Het deelnemersveld was groot, namelijk 15 schepen. Er stond weinig wind, maar dat mocht de pret niet drukken. Met overmacht won Adriaan Beukema met de Jus de Pommes de Vier uur om de plaat. Hij was de enige schipper die solo voer en de enige die vier rondes binnen de tijd aflegde. Echt een hele mooie prestatie! De condities waren heel wisselend, heel weinig wind, geen wind, ietsje meer wind en draaiende wind. Er werd
gestart voor Oostmahorn tegen de klok in rond de plaat. Twintig minuten voor de start meldde de Wadvogel zich nog met de vraag om mee te kunnen varen. Geen probleem natuurlijk, hoe meer zielen….. De lichtere boten maakten zich al snel los van de zwaardere boten zoals de Kokmeeuw, de
Bommel en de Sela. De Kokmeeuw voer met vol tuig, een machtig gezicht en heel effectief. Bernard voltooide met zijn 14 tonner 2 rondes ondanks nog een keertje vastlopen. Vijf schepen haalden de finish niet, dat wil zeggen niet op tijd. Er moest gefinisht worden na 15.00 uur maar uiterlijk om 16.00 uur. Dus als je voor drie uur de finish passeerde was het erg verleidelijk om nog een rondje te varen maar helaas de wind tombola werkte niet mee. Van de boten met drie ronden was Fred Licht met de
Theodorus de snelste, hij werd tweede achter Adriaan, gevolgd door de Dobre, Scylla, B. Wulf en de Kwenda. Daarna kwamen met twee ronden de Kokmeeuw, Bommel, Boatske fan Jan en de Sela. Dubhe, Moby Dick en Sheebee, Wadvogel en Aurore haalden de finish niet. Na afloop sloten de
schippens en hun bemanningen zich aan bij de andere feestelijkheden op Het Roode Hooft. Complimenten voor de wedstrijdcommissie die deze race weer tot in de puntjes had georganiseerd !!

Demonstratie Man overboord en meevaren met de KNRM
De activiteitencommissie had voor deze dag de KNRM weten te strikken. Rond 5 uur zou de KNRM een demonstratie geven. Man overboord!!! Iddie was de gelukkige die gered zou worden. Paul bracht middels een megafoon het publiek op de hoogte tijdens de reddingsactie en wel zodanig dat een gemiddelde stadsomroeper uit de middeleeuwen zijn vingers erbij af zou likken. De “reddingsactie” vond plaats voor het clubgebouw. Slachtoffer Iddie was over boord getuimeld van het schip van Toon en was met een gebroken been in het water beland. De toon was gezet. Pech dus. Nog meer pech want het reddingsvlot werkte niet. Murphy was kennelijk als verstekeling aan boord geslopen. Ook pogingen om Iddie weer aan boord te krijgen liepen op niets uit. Tja, wie is dan de redder in nood. Jawel, de KNRM die toevallig net op het Lauwersmeer voer. Terwijl het contact met de KNRM in stand bleef is op aanwijzingen van Toon het slachtoffer gelokaliseerd en kon deze uiteindelijk middels een schepnet aan boord worden gehesen van de KNRM. Eind goed, al goed !!!

Daarna werden kinderen door de KNRM spontaan in de in de gelegenheid gesteld om een rondje over het Lauwersmeer te varen met de KNRM. De kids maakten hiervan gretig gebruik en genoten, van de grote ronden die werden gevaren, met volle teugen. Daar doe je het toch allemaal voor !!!!

Rond 17.30 uur was het pannenkoekentijd. De vele kinderen, maar ook volwassenen stortten zich op de stapels pannenkoeken die waren klaargemaakt door Janneke, Hanneke en Jeannette. Vooraf waren ruim 200 pannenkoeken gemaakt en binnen mum van tijd waren deze verdwenen in de vele hongerige magen. In rap tempo heeft Sander nog pannenkoeken bij gebakken. Er zijn zelfs nog pannenkoeken achter gehouden voor de laatste lichting kinderen die met de KNRM over het meer aan het varen waren. Immers ook zij moesten in de gelegenheid worden gesteld om met een volle buik de dag af te sluiten. In totaal zijn bijna 300 (!!!!) pannenkoeken gegeten. Hulde aan de bakkers !!

Rond 21.00 uur waren de meeste opruimwerkzaamheden door de vele vrijwilligers voltooid en kon iedereen terugkijken op een geweldige dag onder prachtige (weers)omstandigheden. Of het nou de door tropische temperaturen kwam, of door de vermoeidheid, maar enkelen meenden in de ogen van onze Penningmeester een Dagobert Duck-blik te hebben waargenomen, wat kan betekenen dat of de kosten meevielen, of er een goede omzet is gedraaid.

Tenslotte ontstond ’s avonds laat spontaan het idee bij een aantal vrijwilligers om de dag erna, namelijk de zondag, het clubhuis schoon te maken. Aldus geschiedde. Om 9.30 uur verzamelden de eerste groep vrijwilligers zich in het clubgebouw. De tafels, stoelen en banken en banken werd schoongemaakt, de spinnenwebben werden verwijderd en de vloer werd ontruimd. Daarna werd de vloer schoongemaakt en opnieuw in de was gezet. Een monsterklus, maar om 17.00 uur was het werk gedaan. Ook deze groep vrijwilligers: super bedankt !!! Naast het vele en harde werken was het een gezellig samenzijn. En…….vele handen maakten licht werk. Nogmaals: Top !!!

En last but not least: Kinderen, vrijwilligers (van wie de namen niet allemaal meer in het geheugen van de schrijver gegrift staan), schippers, hun bemanning, leden, bezoekers, ouders, grootouders, tantes,
ooms en niet te vergeten Zeilschool De Lauwer en de KNRM. Samen hebben jullie er een prachtige feestdag van gemaakt. Hartelijk dank allemaal !!!!!