Verslag 5 uurs van Lauwerszee solo met Mient

Na het ontvangen van de rakkenkaart en Excel sheet, begon het toch behoorlijk te kriebelen.

Het zou de 2e zeilwedstrijd in mijn jonge (zeil) leven worden, eerst maar puzzelen om alle rakken te kunnen varen (alsof het een 24 uurs race zou zijn), dit lukte met uitzondering van rak 15 die ik slechts 1 keer zou kunnen varen.

Weersverwachting de week vooraf varieerde, alleen dat het hard zou gaan waaien was wel duidelijk. Vanwege de vele berichten toch maar besloten in Oostmahorn te starten, Dokkummerdiep kon wel eens te druk worden(niet aangenaam voor de medezeilers gezien mijn stuurkunsten).Ochtends in mooi rode schemering(ochtend rood water in de sloot) vertrokken uit Bedum, boot gereed gemaakt, tevens opgevallen dat het waterschap behoorlijk aan het spuien was geweest, hier nog een mede zeiler voor gewaarschuwd en mekaar succes gewenst.Tijdens het “in” varen gezien dat er een gele boei bij begin rak 9 ligt, ik moet 1 boei zuidelijker starten en de Vo11 juist aan de andere kant nemen, misschien vergeten van de zaterdag wedstrijd was mijn logica.Iets te laat vertrokken bij Vo13, bij de Banthaven te veel de westkant aangehouden, raakte even de grond, door meer stuurboord te houden ging de boot schever liggen en kon ik door varen naar Kite La1.Via 3,2 en 1 richting het Roode Hooft, was erg verleidelijk om gelijk maar weer naar binnen te steken, voelde me net Odysseus die langs de Sirenen moest varen, die gedachte gaf me weer wat warmte.Verder alle rak variaties in het noorden uitgevoerd, toen richting het midden, inmiddels begon het nog harder te waaien en kwam er af en toe een golf over, dus de rol genua nog maar wat verder ingedraaid(groot zeil vanaf begin gereefd).

Paar keer moeilijkheden met het overstag gaan maar gelukkig had ik de ruimte voor een herkansing, de schootlijnen een paar keer uit het gangboord (achter het blok) moeten opvissen en de verstaging 2 keer aangedraaid, verder ging alles prima op een enkele schermutseling met een medestander na, maar dat mag geen naam hebben.

Even voor drieën gefinisht, niet veel mijlen, dan had ik toch meer de half windse rakken moeten selecteren, maar wel met een voldaan gevoel, zonder wedstrijd had ik met dit weer nooit “vrijwillig” gezeild. Nogmaals bedankt