Uitslag Najaarsrace 2018

Hallo zeilers en aanverwanten

Zaterdag 29 september was het weer zover, de Najaarsrace als traditionele afsluiting van het seizoen. Prachtige zeilcondities, de wind was redelijk stabiel ZW 4/5 Bft en de zon liet zich regelmatig zien. Alle klassen waren vertegenwoordigd, 15 scherpe jachten, een platbodem(de Tante Sien) en een multihull (de Trojka).

Om elf uur werd er gestart met de vloedstroom tegen richting het Westgat. De bedoeling is om rondes van ca. 4.5 mijl te varen langs een aantal vaarwaterboeien en te finishen na 15.00 u. De boot met de snelste gecorrigeerde gemiddelde ronde tijd is de winnaar. De Trojka ging als een speer en voer zes rondes met een gemiddelde gecorrigeerde tijd van 29 min 26 sec. Natuurlijk eerste in zijn klasse (er was maar een multihull) maar wat tijd betreft zeker line honours. Tante Sien, platbodem, ging beduidend minder snel en haalde drie rondes. Bij de scherpe jachten lukte het Tantive IV maar niet om hoog aan de wind te varen, tegen de stroom in bleef hij op en neer houden op de startlijn en staakte de strijd, voor anker liggend werd de wedstrijd op afstand bekeken. Een mooie winterklus voor schipper Tim om kennis om zich heen te verzamelen en dit probleem op te lossen. De overige scherpe jachten voerden strijd om de boeien en in de rakken, er hoefde nauwelijks gekruist te worden tot de wind wat toenam en iets naar het westen draaide. Het bleef spannend en het is heel leuk in deze wedstrijd dat je elkaar steeds tegen komt en strijd kan leveren ook met de snelle boten die de langzamere op een of twee ronden zetten. Uiteindelijk werd de Jus de Pommes van Adriaan eerste, prachtig strak en snel gezeild. De Bommel van Fred werd tweede en de Masca van Diederik werd derde, deze tweede Invicta in het veld zal een stevige concurrent worden voor Bertus.

Fred heeft door dit resultaat met Bommel de jaarprijs 2018 gewonnen, zesde in de Voorjaarsrace, tweede in de Vier uur om de plaat en tweede in de
Najaarsrace. De Borkumrace telde dit jaar niet mee omdat deze door gebrek aan wind werd gestaakt.

Wedstrijdzeilen kan overigens de rest van het jaar nog steeds met onze zaterdagmiddagwedstrijden die vanaf 6 oktober t/m 24 november op het Lauwersmeer gevaren worden, voor scherpe jachten, platbodems en multihulls. Je kan meedoen of je nu wel of geen lid bent van onze vereniging. Geef je op, al is het maar voor een wedstrijd, via de wedstrijd app of wedstrijd@lauwerszee.nl , na afloop wordt de uitslag in het Roode Hooft bekend gemaakt en is er natuurlijk tijd om na te kaarten.

Groeten,
Fred Matthee

KLIK HIER OM DE VOLLEDIGE UITSLAG TE BEKIJKEN