Deze pagina gaat over het varen op het Wad, want onze Jachthaven Noordergat ligt op de grens van Waddenzee en Lauwersmeer. De Waddenzee begint aan de andere kant van de Robbengatsluis, 500 meter van clubhuis Het Roode Hooft. Voor menig zeiler of motorbootvaarder is dat prachtige Wad nog onbekend terrein. WSV Lauwerszee helpt u graag verder met informatie, verwijzingen naar boeken, actuele websites en persoonlijke verhalen. Vanuit Lauwersoog ontdekt u het oostelijk waddengebied!
Vogels en vergezichten
De Waddenzee, een afwisselend gebied, geen dag is dezelfde. Een rijk natuurgebied en een oneindig mooie vaaromgeving: boeiend, veranderlijk en daardoor avontuurlijker dan u misschien op binnenwater bent gewend. Zout en stromend getijdenwater, zandbanken en zeehonden, geulen, soms
droogvallend, veerboten en recreatievaart, vogels en vergezichten. Aan u de keus om er op uw manier van te genieten. Na een dag zeilen relaxed droogvallen en pieren steken rond de boot of, gewoon in het weekend een lekker tochtje varen naar Schiermonnikoog, afmeren in de jachthaven, hapje eten op het eiland en de volgende dag weer terug.
Samen naar het Wad
Om op de Waddenzee te varen en veilig te blijven genieten met zeiljacht en motorboot is voorbereiding en tochtplanning belangrijk. Deskundigheid over het oostelijk Wad begint met lezen en luisteren en daarom geeft WSV Lauwerszee in de winter workshops over varen op het Wad. Afgelopen zomer heeft WSV lid Wilko Braam van Neptunamor samen met nieuwe wad- en watersporters dit prachtige gebied verkend. Elk vaarseizoen organiseert WSV Lauwerszee verschillende vaartochten en droogvaltochten op de Waddenzee. En in jachthaven Noordergat liggen veel watersporters die al jaren het Wad met hun eigen schip beleven, met kieljacht, platbodem of motorboot; ook zij vertellen u graag over hun ervaringen. Aarzel niet, vragen mag!
Droogvallen en dieptes Waddenzee
De website van de vereniging Wadvaarders is een uitstekende informatieve site voor mensen die op de Waddenzee willen gaan varen of hun kennis willen vergroten. De vereniging behartigt de belangen van 1250 enthousiaste wadvaarders en beschikt over veel kennis en ervaring die ze graag deelt. Wilt u ook het Wad ontdekken, neem dan de tijd om op www.wadvaarders.nl meer te lezen over het samengaan van vaarrecreatie en natuur, over regels op het Wad, over droogvallen en ankeren, over dieptes, ondieptes, bakens en koersnotities. En geniet online van de belevenissen van anderen en wat het varen op de Waddenzee voor hen zo onvergetelijk mooi maakt.
Blijf op de hoogte van de Waddenzee!
Varen op het Wad blijft een beleving, al is het maar omdat zee land wordt en land weer zee. Dat proces gaat dag en nacht door en betekent voor u als watersporter dat u goed op de hoogte moet zijn. Dieptes en ondieptes, zandbanken, geulen en slenken: door wind en getij veranderen omstandigheden op oostelijk en westelijk Wad voortdurend. Na elke storm blijken zandbanken verlegd en is de loop en diepte van een geul net even anders. Ook de nieuwste waterkaart kan daarom soms achterhaald zijn. Het is dus belangrijk dat u over actuele gegevens beschikt, bij iedere keer dat u het Wad op vaart.
Tips over wadvaren
Een goed onderhouden en uitgerust schip: het klinkt overdreven logisch, maar zeker bij uw tochten op de Waddenzee is dit een must, voor uw veiligheid en die van anderen. Ontzorgd varen om maximaal van het Wad te kunnen genieten. “Ik ben met m’n 2 meter diepgang naar Schiermonnikoog gevaren!”. Vergeet het maar, dat is bluf of uitzonderlijk geluk. Schiermonnikoog is bereikbaar voor schepen met een beperkte diepgang afhankelijk van het tij. Net name de laatste mijl naar de jachthaven van Schier is slechts beperkt toegankelijk. Raadpleeg de jachthaven van Schiermonnikoog voor meer informatie.
Waddenzee- vaarinformatie
Standaardboekwerk voor beginner en gevorderde: Handboek Varen op de Waddenzee van Marianne van der Linden.
Vaargebieden, vaarroutes, nautische informatie: www.watersportalmanak.nl en www.nautin.nl
Cursussen navigatie, tochtplanning: www.neptunamor.nl
Specifieke en actuele informatie: www.wadvaarders.nl
Blog WSV lid Els Knol, varen op het Wad met een platbodem: wadvanels