Uitslagen

Valkwedstrijden

Valkzeilen 17 april 2018

Team en bootnr. 1e wedstrijd 2e wedstrijd Score en plaats
Ruud en Hans boot nr. 3 1e plaats 1e plaats 0,9 + 0,9 = 1,8 pt 1e
Anjo en Robert boot nr. 6 2e plaats 2e plaats 2 + 2 = 4 pt 2e
Bertus en Karel boot nr. – 3e plaats 3e plaats 3 + 3 = 6 pt 3e
Jaap en Ilse boot boot nr. 4 4e plaats 4e plaats 4 + 4 = 8 pt 4e
Romke en Sietse boot nr. 7 5e plaats 5e plaats 5 + 5 = 10 pt 5e

Prachtig weer en een matige tot lichte wind uit oostnoordoostelijke richting.

Ruud en Hans in andere jaren altijd achteraan en nu door goed te zeilen 2 keer duidelijk gewonnen. In de 2e wedstrijd lag Anjo eerst voor maar in het 2e kruisrak zeilden Ruud en Hans er strak voorbij. Prima overwinning!

Valkzeilen 24 april 2018

Team en bootnr. 1e wedstrijd 2e wedstrijd Score en plaats
Ruud en Hans boot nr. 7 2e plaats 2e plaats 2 + 2 = 4 pt 2e
Bertus en Gerrit boot nr. 3 1e plaats 1e plaats 0,9 + 0,9 = 1,8 pt 1e
Jaap en Ilse boot boot nr. – 3e plaats 3e plaats 3 + 3 = 6 pt 3e

Niet gestarte deelnemers krijgen de punten alsof ze als laatste geëindigd zijn

Begonnen met harde oosten wind met dubbel rif en de fok 2 slagen opgerold. Bij de 2e wedstrijd de fok helemaal uitgerold, de wind nam flink af in kracht. Een prachtige zeilavond. Bertus en Gerrit hebben beide wedstrijden goed gezeild en terecht gewonnen, beide andere teams waren op verschillende momenten niet scherp genoeg.
Over 2 weken is er de 3e wedstrijdavond. Hans en Ruud blijven in het klassement voor team Bertus, helaas waren er slechts 3 teams die meededen.

Valkzeilen 9 mei 2018
We hadden helaas maar 2 team, Bertus met Gerrit en Ruud met Hans. We hebben 4 manches gevaren, de 1e 3 zijn door Bertus en Gerrit gewonnen en de 4e door Ruud en Hans.

Het weer was prachtig met een heerlijke windje. De tussenstand na 3 van de 4 wedstrijdavonden is 1e plaats Bertus en Gerrit met 12,5 punten en 2e plaats Ruud en Hans met 12,7 punten. Tijdens de 4e wedstrijdavond wordt het beslist wie er gaat winnen.

De wedstrijd van woensdag 16 mei is afgelast vanwege de stormachtige wind.

Waddenwedstrijden

Waddenwedstrijd 1 zaterdag 12 mei
Een prachtige dag met niet al te veel wind. Kort voor de start werd helaas de startlijn aangepast waardoor drie deelnemers door de stroming en de lichte wind de aangepaste startlijn niet meer konden bereiken. Het idee van de waddenwedstrijden is dat deze autonoom net als de woensdagavond competitie worden gevaren dus zonder startschip en met een vaste startlijn en baan. Door een misverstand was dit kennelijk niet bekend bij de schipper van het startschip dat bij voor- en najaarsrace wel gebruikt wordt. Vier deelnemers konden nog wel starten en hebben allen vier rondes gevaren. De wedstrijdcommissie heeft door deze gang van zaken besloten de wedstrijd als onofficieel te verklaren en deze telt dus niet mee voor het jaarklassement. Eerste werd Yoho, gevolgd door Jus de Pommes, Saleh en Dobre.
De Koekeloer, Aurore en Nimrodel konden helaas niet starten maar hebben net als de anderen een prima zeildag gehad.

Woensdagavond competitie

Woensdagavond competitie wedstrijd 1,  23 mei
Er deden vier boten mee. Zes hadden zich teruggetrokken vanwege de harde wind(ONO6/7). Er zijn twee ronden gevaren waarbij vooral het kruisrak naar de Vo3 pittig was. Prachtige overwinning voor Bertus met de Saleh.

Woensdagavond competitie wedstrijd 2, 30 mei
Het was raar weer, in de verte continue donderslagen, wind NNW 12 kn, een beetje regen, veel regen, dreiging van nog meer regen die niet kwam. Acht boten zouden meedoen maar Aurore haakte af vanwege een flinke lekkage . Mooie wedstrijd, na de start Nimrodel stevig aan de leiding maar helaas verspeelde Nimrodel deze door aan de grond te lopen. De wedstrijd werd van twee naar een ronde ingekort door dreigend zwaar onweer. Wel allemaal nat geworden maar geen problemen. Uiteindelijk was de Koekeloer van Fred de Bie de grote winnaar. Maar donderdag bleek dat de in de berekening gebruikte SW factor voor de Koekeloer niet correct was en de uitslag werd gecorrigeerd. Leviathan is de winnaar en Koekeloer werd tweede. Volgende week woensdag de volgende ronde. Na afloop was het trouwens heel gezellig in het Roode Hooft en mooi dat Anjo terwijl hij in het buitenland was de uitslag binnen een half uur kon doorgeven.

Woensdagavond competitie wedstrijd 3, 6 juni

Prachtig zeilweer met 16kn wind uit het Noord Oosten en aangename temperaturen. Er deden 9 scherpe jachten mee. Compacte start en even dringen bij Kite La1, daarna een langgerekt lint naar de scheidingston en aan de wind en voor sommigen met enkele slagen naar de Vo3. We hebben twee ronden gevaren. Tussen de glorieuze winnaar, Bertus met de Saleh, en nummer negen zat gecorrigeerd maar negen minuten. De relatief lichte boten en de zwaardere boten blijven door de SW factor best mooi bij elkaar. Na afloop was het nog heel gezellig op het terras van het Roode Hooft en het bier smaakte prima. Volgende week woensdag de vierde wedstrijd.

Woensdagavond competitie wedstrijd 5, 20 juni

Rond de start was een pittige wind WZW, 16-17 knopen met vlagen van 25. Start naar zuid.  Er was flinke golfslag in de noordkop.
Bij de eerste ronde was het dringen bij de groene ton voor het vogeleilandje. 3 rondes waren afgesproken, en goed te doen. In de 2de ronde was de wind al wat gaan liggen, werden reven verwijdert en fokken gewisseld. Er was veel onderlinge competitie waardoor het nog leuker werd. Ondanks de windverwachting deden 9 schepen mee aan de race.
Rond finishtijd begon het wat te regenen maar we hebben genoten van een prachtige wedstrijd. 8 van de 9 boten finishten binnen 10 minuten van elkaar. Uiteindelijk werd Bertus met Saleh de winnaar. Benjamin de Bie werd met de Nimrodel tweede en Fred de Bie werd met de Koekeloer derde.

Woensdagavond competitie wedstrijd 6, 27 juni

Een mooie zeilavond met zo’n 14 knopen NO wind. En nog lekker zonnig. Bertus was de race leider. We hebben 2 rondes gestreden, start in noordelijke richting. Iedereen zat er bij de start goed bij. Door de lange startlijn was het mogelijk met halve wind naar de boventon te stormen, of de iets kortere weg aan de wind te nemen. Koekeloer en Saleh kozen voor het laatste en konden als eerste de ton ronden. Op het voordewindse rak kreeg Jus de Pommes het op de heupen en vloog de anderen voorbij. Met grote voorsprong kon hij het kruistonnetje ronden. Koekeloer en Saleh maakten het elkaar gedurende de twee rondjes vaak moeilijk.
Atlanta – met inmiddels meer zelfvertrouwen – durfde zelfs voorrang te nemen op Saleh, jemoet maar durven! Inmiddels was Adriaan met zijn Jus de pommes bijna uit het zicht verdwenen, maar nog niet zo ver dat we niet konden zien dat hij aan de grond liep : hoogmoet komt voor de val ! Ook kon hij niet de sportiviteit opbrengen om overboord te stappen en zo de boot vlot te trekken. Nee de motor werd gebruikt om los te komen.
Verder moet nog vermeld worden dat onze voorzitter Gjalt door zijn bezoek aan België zo in de war was dat hij de Nederlandse vlag tijdens de gehele wedstrijd bleef voeren! Maar dat was nog niet alles, ook passeerde hij tijdens de eerste ronde de startlijn. De woorden die over het water van het Lauwersmeer schalden toen hij erachter kwam zullen we niet vermelden. Het rondje in het Rode Hooft maakte weer veel goed. Na nog een discussie over de regels die deze keer zonder bloedvergieten verliep konden we met een goed gevoel en opgeladen voor de volgende woensdag huiswaarts keren. Uiteindelijk was Bertus met de Saleh de grote winnaar gevolgd door de Koekeloer en de Nimrodel.

Zeeend DSQ door passage finishlijn na de eerste ronde.
Jus de Pommes vijf minuten tijdstraf door motorgebruik.

Woensdagavond competitie wedstrijd 9, 18 juli

Er deden 14 boten mee aan een wedstrijd van 2 ronden die met een lichte tot af en toe matige (noord)oostenwind wind gevaren werd. Bij de start gingen direct een aantal boten de fout in met een indringstart. Nog niet iedereen is het helemaal duidelijk dat de boot die het scherpst aan de wind zeilt, ruimte moet worden gegeven bij de bovenboei door boten die minder hoog komen aanvaren. De Saleh werd er in dit geval de dupe van omdat zowel de Jus d Pommes, de Joppe en de Grie de wedstrijregels niet zo hanteerden als verwacht mag worden. De Saleh kwam daardoor in de luwte te liggen, niet alleen van deze 3 boten maar daarna ook van meerdere boten die vlak achter de genoemde 3 boten aan kwamen varen en herstelde dit later onvoldoende om tot een goede uitslag te komen.
Ook bij de ronding van de eerste boei werd door de Zeeeend ruimte geclaimd waar hij geen recht op had en in dit geval nam de Saleh de ruimte wel waar hij recht op had tot groot ongenoegen van de schipper van de Zeeeend.

Verder werden er geen onregelmatigheden geconstateerd behalve dat de Jus de Pommes meerdere malen de weg volledig kwijt leek te zijn, een verkeerde ton ronde en daardoor vele, vele meters extra moest afleggen om zijn fouten weer te corrigeren. Om de snelste boot te zijn in het veld heeft niet altijd voordelen en het advies is dan ook dat de volgende keren de Jus de Pommes mooi achter de Blue Jack blijft varen zodat hij wel de juiste baan vaart 🙂

Verder waren er weer mooie gevechten gaande op de baan, helaas was er geen aandewinds rak wat toch wel nadelig was voor diverse boten.

In de nabespreking werden de verschillende fouten door de verantwoordelijke schippers goed gemaakt door een rondje te geven en mede daardoor was het weer een gezellige avond waarbij ook nog uitleg werd gegeven over de wedstrijdregels. Om verdere kennis op te doen omtrent de wedstrijdregels heeft het KNWV in samenwerking met Henk Plaatje een hele leuk site ontwikkeld waar door 200 vragen/situaties/animaties de wedstrijdregels heel duidelijk worden uitgelegd. (www.watersporttest.nl), voor 15€ krijg je toegang tot deze zeer informatieve site

Op naar de volgende wedstrijd die ongetwijfeld weer spannend zal worden met opnieuw onverwachte situaties, een hoop discussie maar vooral ook weer gezelligheid!

Woensdagavond competitie wedstrijd 10, 25-7-2018.

Ook op deze prachtige woensdagavond deden er weer een behoorlijk aantal boten mee. Helaas was er met een NO-wind geen aan-de-windse start en werd het erg druk bij de eerste boventon. Gelukkig geen incidenten en ook in de rest van de wedstrijd gebeurden er geen zeer bijzondere zaken. De wind was sterker als verwacht en af en toe stond er een viertje dus ook de zwaardere boten deden het weer erg goed. Ook wat duels om elkaar de loef af te steken en nog steeds heeft niet iedereen de belangrijkste basis regels uit het hoofd geleerd.

Dus ook nu weer in een erg gezellige nazit weer stof voor discussie genoeg en ook dat werd op een plezierige wijze afgesloten nadat Fred Matthee (Bommel, Westerly Pentland) alle felicitaties in ontvangst had genomen voor de 1e plaats, strak gezeild en alle lichtere boten op handicap verslagen!

Op naar de volgende spannende wedstrijd op woensdag 1 augustus!

Woensdagavond competitie wedstrijd 11, 1-8-2018.

Deze avond weer een zeilwedstrijd maar wel 1 met een diep zwarte rand. Het onverwachte overlijden van Tet Loos overschaduwde deze wedstrijd waarbij iedere deelnemende boot een zwarte wimpel in de achterstag had gebonden.

Na de wedstrijd namen alle boten deel aan een defilé waarbij langs de boot van Martin en Tet Loos werd gevaren waar familie en vrienden het defilé bekeken en ook in de nazit werd stilgestaan bij deze onverwachte en uitermate treurige gebeurtenis.

De eerste plaats ging naar de Blue Jack, gevolgd door respectievelijk Saleh en Dobre.

Woensdagavond competitie wedstrijd 12, 08-08-2018.

Een stevig windje aan het begin van de avond, dit deed een aantal boten besluiten om niet deel te nemen. En dat was erg jammer want het was een prachtige zeilavond waarbij de wind na 20:00 uur ook nog eens sterk afnam. De meeste boten starten met 1 of meerdere riffen wat aan het begin van de wedstrijd verstandig was maar later kwamen ze daardoor snelheid tekort.

En weer waren er diverse situaties waarbij bleek dat deelnemers de regels niet kennen, in 1 van de situaties was zelfs een lid van de wedstrijdcommissie betrokken die later aangaf dat hij niet wist dat hij een indring-start maakte. Kan het nog gekker?! Op het einde van de wedstrijd raakte de Jus de Pommes ook nog even de weg kwijt en zeilde de finish-lijn voorbij, zag z’n fout echter na een tijdje in en keerde op z’n schreden terug maar had inmiddels zijn line honours positie verloren aan de Blue Jack, die overigens een ontzettend slechte start had Ook bij het ronden van de tonnen waren er een paar “situaties” en dus was er weer genoeg stof om over na te praten in de nazit in het clubhuis Roode Hooft.

Tot grote frustratie van sommigen werd de Saleh op rating weer eerste, wat dan ook weer forse discussies over zijn rating uitlokte.

Er gebeurde dus weer van alles en dat is juist wat die Woensdagavond wedstrijden zo leuk maakt. Op naar de volgende die ongetwijfeld ook weer vele verrassingen zal brengen. Hopelijk hebben we dan nog meer deelnemers.

Woensdagavond competitie wedstrijd 13, 15-08-2018.

De wedstrijd van woensdagavond was weer ongekend spannend met een windkracht 4 in de eerste ronde maar afnemend in ronde 2.

De start was ontzettend spannend met de Jus de Pommes, Saleh en Blue Jack die dan ook in de volgorde de eerste ton ronden, er werden weer vele duels uitgevochten en wonder boven wonder: geen overtredingen tijdens de wedstrijden, dus geen protesten en minder stof tot nadenken/bespreken in de wel weer gezellige nazit in het Roode Hooft.

De uitslag was gedeeltelijk spannend, de Saleh werd weer eens eerste met ruime voorsprong (zijn SW-rating wordt binnenkort beoordeeld) maar wel was het ontzettend spannend tussen plaats 2 en 3. De gebroeders De Bie wilden beiden beslag leggen op de 2e plaats, uiteindelijk werd Fred de Bie met de Koekeloer 2e met een verschil van 6 seconden op zijn broer Benjamin met de Nimrodel.
Adriaan van de Jus de Pommes dacht ook hoog geëindigd te zijn maar werd helaas 8e omdat hij maar de helft van z’n zeilen had gezet (2 reven in het grootzeil en een toerfok). Hij was echter wel als eerste over de finish lijn en dat is toch een knappe prestatie van een man van 73 die ook nu weer solo zeilde!

In ieders geval weer een mooie avond waarvan er helaas slechts maar 4 meer van zullen volgen omdat de woensdagavondcompetitie eindigt op woensdag 12 september. Daarna gaan we door met de herfstcompetitie die op zaterdagmiddag gezeild gaat worden, hierover later meer.

Woensdagavond competitie wedstrijd 14, 22-08-2018

Ook deze wedstrijd was weer ongekend spannend ondanks dat een aantal “top boten” (Nimrodel, Koekeloer en Blue Jack) ontbraken.

De windkracht liet voor sommige boten te wensen over en was voor andere boten juist weer perfect, dit is dan ook terug te zien in de uitslag met de Jus de Pommes op de eerste plaats, tot grote vreugde van Adriaan zelf !

Opnieuw enige discussie in de nazit met als inzet het wel of niet rechtmatig oploeven tijdens inhaal-acties, ook dit werd echter, zoals gebruikelijk, weer in der minne geschikt. (geloof ik).

Nog 3 races te gaan, wie zal de koppositie van de Saleh nog gaan bedreigen, alle vakantie verloven zijn bij deze ingetrokken. Spannend blijft het zeker.

Je snapt toch inderdaad niet dat zoveel botenbezitters tijdens zulke mooie avonden verstek laten gaan!

Woensdagavond competitie wedstrijd 15, 29-08-2018

Hallo Zeilers,

Voor de start stond er een pittig windje, NW 5/6. De voorspelde zware regenval bleef gelukkig uit. We gingen een ronde varen dus het was een soort sprint rond de baan. Kort na de start werd de wind snel minder naar NW 4/5 dus de boten die flink gereefd waren hadden pech want zo snel herstel je dat niet in een rondje.

Veertien boten zouden starten maar twee boten haakten voor de start af. Het was een mooie compacte start waarbij naar de eerste boei, de Kite La1 gekruist moest worden, een paar BB/SB situaties die zonder problemen verliepen, kennelijk gaan we het toch nog leren. Line Honours was voor de Saleh met Bertus die na 33 minuten finishte, hij werd op de hielen gezeten door de Jus de Pommes met Adriaan die ondanks deze snelle tijd op handicap als tiende eindigde. Tussen nummer een en de Tantive IV van Tim, zat veertien minuten gezeilde tijd , terwijl Tim voor de wind prima op snelheid was maar helaas aanzienlijk minder hoog kon varen dan de rest van het veld en daardoor veel tijd inleverde. Daar moet wat aan gedaan worden omdat collega Westerlys veel hoger varen.

Terecht was de overwinning, en dat zal niemand verbazen, voor Bertus met de Saleh, hij zeilde een mooie en strakke wedstrijd. Nog twee woensdagavond wedstrijden te gaan, het blijft spannend en het is iedere week weer anders.

Woensdagavond competitie wedstrijd 16, 5-9-2018

Met een NO wind kracht 3 Bft werd gestart richting de Kite La1 en een ronde tegen de klok in gevaren. Er deden 12 boten mee waarbij de Aurelia van Toon Veerman voor de eerste keer dit seizoen. Mooi zeilweer en het bleef gelukkig droog. Een redelijk compact veld met drukte rond de boeien maar geen fouten, het gaat steeds beter!Line honours deze keer voor Adriaan met de Jus de Pommes na 30 min zeilen. Hij werd uiteindelijk tweede een seconde sneller dan Bertus met de Saleh die derde werd. Maar de overwinning vandaag ging naar Benjamin met de Nimrodel die een foutloze wedstrijd zeilde. Nog een wedstrijd te gaan en we weten wie de overwinnaar van deze boeiende en gezellige competitie is. In het totaal hebben dit jaar 21 boten meegevaren en wat zou het mooi zijn als ze woensdag 12 september allemaal meevaren en daarna natuurlijk aanwezig zijn bij de prijsuitreiking in het Roode Hooft.

Woensdagavond competitie wedstrijd 17, 12-9-2018

Hierbij de uitslag van de WAC wedstrijd van woensdag 12-9-08-2018, wat tevens de laatste woensdagvondwedstrijd was. Helaas is het zomerseizoen weer veel te snel voorbij gegaan maar hebben we veel mooie zeilavonden gehad.

Ook deze laatste wedstrijd was weer spannend met heel weinig wind en een verrassende voor-de-windse start. Voor de wedstrijd stond er een NW-wind, helaas draaide die vlak voor de start meer naar het westen waardoor het lange rak naar de Kite-1 toch bezeild was en helaas geen kruisrak.

Vanaf de start was het spannend, vooral bij de ronding van de VO3 met als gevolg dat er meerdere boten op het “bankje van Adriaan” vastliepen. Hierdoor ook de eerste uitvaller (Koekeloer) en een 5 minuten straf voor de Kokmeeuw die de motor heeft gebruikt om vrij te komen. Ondertussen ging de Jus de Pommes van Adriaan er als een speer vandoor en die werd dan ook afgetekend met grote voorsprong eerste. De Blue Jack had een verkeerde start-strategie gekozen en was bij de ronding van de eerste boei dan ook 1 van de laatste maar begon aan een dappere inhaalrace wat resulteerde in het finishen als tweede, helaas niet ver genoeg van de Leviathan die als derde finishte maar op SW-rating 2e werd.

Ook in de rest van het veld hevige gevechten waarbij in de eindstand opvalt dat de zwaardere boten, zoals de Bommel, het toch uitstekend deden ondanks de zeer lichte omstandigheden. De SW-ratings lijken toch wel heel aardig te kloppen (een enkele uitzondering daargelaten).

Hieronder de link naar de uitslag van de laatste wedstrijd met daaronder ook de tabel met het overzicht van alle wedstrijden en de einduitslag van de Woensdagavond competitie waarbij de in het geel gekleurde velden de aftrekwedstrijden aangeven.

Toch erg spannend tussen de Koekeloer, Nimrodel en Saleh die respectievelijk 3e, 2e en 1e werden, conclusie: veel wedstrijden zeilen loont zeker. Als de Koekeloer de laatste wedstrijd toch had uitgevaren en ook al was hij laatste geworden, dan nog had Fred minimaal 9 punten ontvangen en was dan net voor broer Benjamin (Nimrodel) als 2e geëindigd in het totaal klassement. Dit geeft ook wel aan hoe spannend het was en dat elke wedstrijd beslissend kan zijn.

Felicitaties gaan naar Bertus de Graaf die niet alleen alle wedstrijden gezeild heeft maar daarnaast ook heel strak gezeild heeft. (Tsjonge, dit was er moeilijk uit te krijgen hoor 🙂

Nu verder met de Herfst-competitie die vanaf zaterdag 22 september start en hopelijk ook veel deelnemers op het water brengt.

Zaterdag 8 september 4 uur om de plaat!

Bekijk hier de actuele WAC stand.

Voorjaarsrace

Voorjaarsrace Waddenzee  26 mei
Prachtig zeilweer met NO wind 4/5 en tot 3 u afgaand tij. Korte baan van de Z7 tot de Z1. Er werd om 11u gestart en na 3u gefinisht. Winnaar werd de Krullebol van Bram van der Leij met zes rondes en de snelste gemiddelde gecorrigeerde rondetijd.