Uitslagen 2019

Hieronder de uitslagen en wedstrijdverslagen van de zaterdagmiddagwedstrijden 2019

Wedstrijd 12: 9 november

Halverwege de week zag het er helemaal niet naar uit dat het weer gunstig zou zijn voor de zwaardere boten. Weinig wind en zon werd er voorspeld. Nou dat werd heel anders. Bewolkt, af en toe regen en een stevige ZO wind 5/6 Bft, kortom ideale wind voor Bommel.
Er verschenen vijf boten aan de start. Fred de Bie deed voor de eerste keer mee met de Solera, een Southerly 100, die hij solo voer. De andere deelnemers waren oude bekenden. Diederik met de Jus de Pommes, Anjo met de Blue Jack, Gjalt met de Zeeeend en Fred met de Bommel.
Een mooie compacte start met alle boten over BB boeg bij de Kite-La6 richting de bovenboei, de Vo3. Blue Jack passeerde als eerste de startlijn met direct daarachterJus de Pommes gevolgd door Bommel, Solera en Zeeeend. Blue Jack was nog net iets eerder bij de bovenboei maar werd daarna door JdP gepasseerd. Diederik had het als schipper van JdP zwaar aan boord door het continue gekibbel tussen de oudjes, Bertus aan het roer en Adriaan aan de grootschoot. Dit gekibbel zette zich trouwens vrolijk door tijdens de derde helft.

Bommel probeerde voor de bovenboei Solera nog te torpederen (de schipper had vroeger iets met onderzeeboten) maar dat lukte gelukkig niet. Solera rondde als derde de bovenboei en werd kort daarna door Bommel ingelopen. Zeeeend had het moeilijk met de harde wind en liep ook nog even vast onder de dijk zodat Gjalt zijn motor moest gebruiken. Uiteindelijk staakte Gjalt de strijd na drie rondes DNF.

Ook Anjo had wat problemen, deels mechanisch door fok en grootschootklem problemen en deels navigatorisch door na de laatste boei toch nog een extra boei te ronden. Hierdoor verloor Blue Jack veel tijd. Bommel voer eigenlijk probleemloos en ging als een speer met deze wind. Fred, Bernard en Henk wonnen dan ook met Bommel in de snelste gemiddelde gecorrigeerde ronde tijd. Diederik, Adriaan en Bertus werden met JdP tweede op 28 sec. Anjo en Robert werden met Blue Jack derde 1 min 17 sec achter JdP en Fred de Bie werd met Solera vierde na een strakke eerste wedstrijd met zijn nieuwe schip. Na afloop natuurlijk een gezellige derde helft in het Roode Hooft met zoals gewoonlijk veel discussie vooral door Bertus en Adriaan. De derde helft ging probleemloos over in een heerlijk Captains dinner dat door Hans en Ger was bereid. Nog drie wedstrijden! Tot volgende week.

Wedstrijd 11: 2 november

Een uur voor de start, forse regenbui en 29 kn wind in de haven. Een kwartier later, zon en prachtig zeilweer. Met wind ZZW 6 Bft ideale condities voor de zwaardere boten. Een mooie compacte start met de vijf deelnemende boten dicht bij elkaar op weg naar de bovenboei, de Vo12. Blue Jack was het beste gestart en rondde de Vo12 voor de Jus de Pommes, gevolgd door Albatros, Duhbe en Bommel. De tweede ronde begon ook in deze volgorde, Blue Jack vooraan en helemaal op de eigen navigatie aangewezen en daar ging het mis. Anjo zag de Vo12 ineens veel verder liggen en ging daar op af. Op dat moment lag hij zo’n 80 meter voor Diederik met de Jus de Pommes. En ja hoor gelukkig voor Anjo kwam daar ineens Diederik’s sportieve waarschuwing over de kanaal 77 en Anjo kwam weer terug naar het wedstrijdveld maar hij was zijn leidende positie kwijt. Jus de Pommes nam de leiding over en finishte na vijf rondes waarbij Diederik als solo zeiler vooral in vlagen hard moest werken om Jus de Pommes onder controle te houden. Fred voer Bommel met Henk en Bernard als bemanning en compenseerde minder hoog zeilen dan de andere boten vooral met snelheid onder deze condities. Fred maakte met Bommel vier rondes en eindigde als winnaar met een gemiddelde ronde tijd 21 seconden sneller dan Diederik met Jus de Pommes die tweede werd. Anjo werd met Blue Jack toch nog derde op 15 seconden achter Jus de Pommes. Bob werd met de Duhbe vierde op 34 seconden achter Anjo en vijfde werd Fred de Boer die Albatros solo voer en ook hard moest werken onder deze condities. Het was weer een prachtige wedstrijd waarbij de boten binnen drie minuten van elkaar eindigden. Na afloop een gezellige nazit in het Roode Hooft met gastheren Hans en Ger, bier en bitterballen.

Tot volgende week zaterdag waarbij de nazit over kan gaan in het Captains Dinner, dus zeilers geef je hiervoor op dan wordt het nog gezelliger.

 1. Bommel (Westerly Pentland)
 2. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 3. Blue Jack (Sprinta Sport)
 4. Dubhe (Etap 32i)
 5. Albatros (Feeling 920, midzwaard)

Wedstrijd 10: 19 oktober

Prachtig zeilweer, wind Zuid 4/5 Bft. Vier boten aan de start. Jus de Pommes en Blue Jack startten super scherp, Duhbe verloor tijd doordat er een rondje gemaakt moest worden omdat Blue Jack voorrang had. Bommel begon wat traag en kwam 20 sec later over de startlijn. Blue Jack en Jus de Pommes waren als eerste bij de bovenboei de Vo12. Daarna ging Jus de Pommes er weer als een speer vandoor. Duhbe en Bommel waren tegelijk bij de Vo12 waarbij de Duhbe voor Bommel moest uitwijken. Maar na de eerste ronde zag Bommel de Duhbe langzaam maar gestaag uitlopen. Anjo met de Blue Jack gaf nog enige geestelijke bijstand aan twee surfers die hem angstig dichtbij zagen komen. Schipper Diederik met oa Adriaan als bemanning raakte een paar maal met zijn ophaalkiel de grond maar dat hinderde niet, je kan hem gewoon als dieptemeter gebruiken. Diederik maakte geen fouten en voltooide als enige vijf rondes. Op handicap had Diederik met Jus de Pommes de snelste tijd en werd eerste , Fred werd met Bommel tweede slechts 25 sec achter Diederik. Anjo werd met Blue Jack derde 23 sec achter Fred en Bob werd met Duhbe vierde 1 min 14 sec achter Anjo. Een spannende wedstrijd met kleine verschillen.
Het was een prachtige zeildag en de bitterballen die Luzeth had gemaakt in het Roode Hooft smaakten prima.

Volgende week natuurlijk weer een zaterdagmiddag wedstrijd maar ook de Nacht en Ontij Race waar we goed vertegenwoordigd zijn met de She-Bee van Gerke Merkus, de Albatros van Freddie de Boer, de Osprey van Anjo van Houten en de Moby Dick van Diederik Soepboer. Veel plezier mannen!

 1. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 2. Bommel (Westerly Pentland)
 3. Blue Jack (Sprinta Sport)
 4. Dubhe (Etap 32i)

Wedstrijd 9: 12 oktober

Niet echt een zonnige dak met 100% bewolking met af en toe wat natte spetters en geen zonnetje te zien. Toch een prachtige zeildag vanwege de ZW-wind van rond de 16-18 knopen. Er melden zich 6 boten voor de start, waarbij ook de Doris (Sweden 38 vinkiel) van Wim en Jenneke de Vries die voor het eerst mee deed aan een wedstrijd.

De start gaf nogal een verschillend beeld, de Blue Jack startte perfect nadat hij eerst de Atlanta en de Dubhe voor de startlijn eruit geloefd had, die hadden namelijk een indringsstart voor ogen maar dat ging dus mooi even niet door! De Dubhe moest daarom vlak bij de startboei (LA6) zelfs nog een rondje draaien om uiteindelijk te kunnen starten. Ook de Jus de Pommes, Doris en Saleh hadden een niet al te beste start en begonnen dan ook met enige achterstand aan het rak naar de boventon LA8. De Blue Jack was daar ruim als eerste om heen en al weer welgemoed voor de wind op weg naar de benedenton LA4 toen hij er door de Atlanta op geattendeerd werd dan hij de LA8 bakboord gerond had en dit moest stuurboord. Wel gloeiende …, Blue Jack snel omgekeerd en weer richting de boventon om deze goed te ronden maar sloot daardoor uiteindelijk bijna achteraan weer in de rij aan richting de benedenton LA4. De Doris ging er inmiddels als een speer vandoor achtervolgd door de Jus de Pommes die overigens een paar keer in de problemen kwam bij overstag acties waarbij de schoten vastliepen en zelfs een lierhendel op de bodem van het Lauwersmeer belande, de bemanning moet nog even wennen aan deze boot …..
De Blue Jack begon aan een inhaalrace en had toch wel grote moeite om de Atlanta van Freerk voorbij te lopen die op ruime windse koersen erg snel is. Later kwam de Atlanta ook nog in een fel gevecht met de Dubhe die uiteindelijk gewonnen werd door de Dubhe die 40 seconden eerder finishte. Helaas bleef de Saleh, zeer ongebruikelijk, behoorlijk ver achter, Bertus heeft nog wel enige fysieke training nodig om zijn conditie weer op peil te krijgen en had dus nu nog moeite om de overstag- en gijpmanoeuvres snel uit te voeren . De Doris, Jus de Pommes en Blue Jack kwamen na 15:00 in die volgorde over de finish na 4 ronden te hebben gezeild, de overige boten finishten na 15:00 na 3 ronden.

In de einduitslag werd de Saleh 6e net achter de Dubhe met een verschil van 3 seconden in gecorrigeerde rondetijd. De Atlanta werd 4e op 2,5 minuut achterstand op nummer 3 de Doris. Jus de Pommes werd 2e en tot grote vreugde van de bemanning werd de Blue Jack voor de eerste keer dit jaar 1e.

Weer een geweldige wedstrijd met gelukkig nog 7 te gaan voordat de Zaterdagmiddagwedstrijden zijn afgelopen.

 1. Blue Jack (Sprinta Sport)
 2. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 3. Doris (Sweden 38 Vinkiel)
 4. Atlanta (New Classic 700)
 5. Dubhe (Etap 32i)
 6. Saleh (Invicta)

Wedstrijd 8: 5 oktober

Zon en niet echt veel wind, een heel groot verschil met een week eerder met windkracht 7 en 45 knopen windstoten in de najaarsrace! Vandaag waren prachtig zeilweer met een Oost 3 en 8 deelnemende boten de ingrediënten voor de zaterdagmiddag wedstrijd van 5 oktober.
Bijzonder was dat Diederik als nieuwe schipper eigenaar met de Jus de Pommes voer samen met Adriaan. Nou dat hebben we geweten, na volgens Adriaan 20 sec te laat de startlijn te zijn gepasseerd ging de Jus de Pommes er als een speer vandoor en liet het hele veld achter zich. Blue Jack hield hem de eerste ronde nog een beetje bij maar verloor door vastlopen, ja hoor op de bult van Adriaan vlak bij de VO3, veel tijd.

Jus de Pommes voer als enige 4 rondes, de andere deelnemers op de Kokmeeuw na drie. Jus de Pommes van schipper Diederik won met overmacht, tweede werd Blue Jack van Anjo en derde Freerk met de Atlanta na een strakke race.
Tussen Atlanta en Blue Jack zat maar 30 seconden. In het middenveld was het nog spannender. Dobre werd vierde op 4 sec gevolgd door Bommel (5e) en daar weer achter de Kokmeeuw (6e) ook op 4 sec. De Blauwe Blasius sen de Dubhe streden fanatiek mee in het middenveld maar werden uiteindelijk op rating 7e en 8e.
Het was een prachtige middag waarbij opviel dat er, naast het wedstrijdveld, nog vele andere boten genoten van het schitterende najaarsweer. Voor alle thuisblijvers: gewoon meedoen de komende keren, we gaan nog door tot 30 November!

  null
 1. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 2. Blue Jack (Sprinta Sport)
 3. Atlanta (New Classic 700)
 4. Dobre (Saturn 25)
 5. Bommel (Westerly Pentland)
 6. Kokmeeuw (One Off)
 7. Blauwe Blasius (Waarschip 910)
 8. Dubhe (Etap 32i)

Wedstrijd 7: 21 september

De zaterdagmiddagwedstrijd van 21 september was een heel bijzondere en niet alleen vanwege het prachtige zeilweer.
Bertus keerde met de Saleh weer terug in het wedstrijdveld. Vijf maanden na zijn laatste wedstrijd en drie maanden na zijn operatie. Ok, hij werd vijfde maar hij is er weer, luid en duidelijk aanwezig. De scherpte en het uithoudingsvermogen in de wedstrijd zullen volgen.

De wind varieerde van Oost 3 Bft naar Zuid Oost 4 Bft. Duhbe en Bommel maakte bij de start de verkeerde keuze door de noordkant van de startlijn te pakken daarmee zetten ze zichzelf op achterstand ten opzichte van de andere boten die de zuidkant van de startlijn pakten. Adriaan ging met Jus de Pommes weer als een speer en bleef het hele veld ver voor. Samen met Moby Dick en Duhbe maakte hij vier rondes en was 13 respectievelijk 22 minuten sneller dan deze twee . Maar dat was niet voldoende voor de overwinning , die ging naar Diederik met Moby Dick. Adriaan werd met Jus de Pommes tweede en Fred werd met Bommel na zijn matige start toch nog derde. Peter werd met Blauwe Blasius vierde net drie seconden sneller dan Bertus met de Saleh die vijfde werd. Bob werd met Duhbe zesde, hij had wat vertraging gehad door vast te lopen ten gevolge van een navigatorische misrekening of hij werd te veel afgeleid door de gehaktballen die hij serveerde. Jelle deed voor het eerst mee met de Antares en werd zevende, alle ruimte voor verbetering dus.

Volgende week zaterdag 28 september de najaarsrace en daarna ieder zaterdag de zaterdagmiddag wedstrijden tot 30 november.

 1. Moby Dick
 2. Jus de Pomme
 3. Bommel
 4. Blauwe Blasius
 5. Saleh
 6. Duhbe
 7. Antares

Wedstrijd 6: 7 september

Vijf boten, vijf solo schippers, zon en NW 3 Bft.
De ingrediënten voor een leuke wedstrijd.
Koekeloer maakte de beste start en bleef de hele wedstrijd in de top drie varen. Moby Dick volgde en in eerste instantie bleef de Atlanta wat achter. Bommel hield de top drie goed bij maar maakte in het begin van de tweede ronde een grote fout door een boei te vroeg richting Vo3 te gaan. DSQ voor Fred werd voorkomen doordat Diederik via de marifoon Bommel weer de goede kant op stuurde, 10 min verloren en daarmee de top drie uit zicht. De Kokmeeuw voer stug door ondanks de lichte wind en werd vijfde, net achter Bommel. Bij de top drie was het heel spannend. Line honours voor Freerk met de Atlanta, gevolgd door Fred met de Koekeloer en Diederik met de Moby Dick. Op handicap was het net andersom . Moby Dick werd winnaar op een seconde gevolgd door Koekeloer en 42 seconden daarachter de Atlanta.
Was dit het laatste optreden van Fred met de Koekeloer? Tenslotte zal hij binnenkort met de Solera( Southerly 100) deel gaan uitmaken van het wedstrijdveld.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Koekeloer (Condor 70)
 3. Atlanta (New Classic 700)
 4. Bommel (Westerly Pentland)
 5. Kokmeeuw (One off)

Wedstrijd 5: 27 april

De laatste zaterdagmiddagwedstrijd van het voorseizoen 2019 !
En weer stond er een matige tot af en toe krachtige wind met uitschieters tot boven de 30 knopen. De 6 deelnemers hadden er dus hun handen weer vol aan maar in de nazit bleek dat iedereen het enorm naar zijn zin had gehad mede door het feit dat er niet of nauwelijks regen tijdens de wedstrijd was.
Het was af en toe erg spannend zowel voorin het veld als ook de rest van het veld maar in de uitslag werd de Invicta 26 van Diederik met overmacht eerste gevolgd door de Blue Jack en als derde de nieuwkomer Kwenda (Southerly 115) van Benjamin de Bie. Daarna volgde de Yoho op slechts 7 seconden van de Kwenda, als vijfde de NoitDocht en als laatste de Grie die zichtbaar moeite had met de stevige wind.

Vanaf woensdag 1 mei start de officiële woensdagavondcompetitie! Dan gaat het er echt om spannen en zullen er waarschijnlijk ook weer veel meer boten gaan meedoen!
Het is belangrijk om de laatste versie van de wedstrijdbanen (kaart A, B, C en D) te gebruiken, met name de eerste en de laatste ronde zijn anders dan in de zaterdagmiddagwedstrijden. Nu is elke ronde precies hetzelfde en worden er geen lussen meer gevaren in de eerste ronde en is de laatste boei van de ronde ook de boei die als laatste gerond wordt voor de finish. Print dus de laatste versie van de kaarten!

 1. Moby dick
 2. Blue Jack
 3. Kwenda
 4. Yoho
 5. NoitDocht
 6. Grië

Wedstrijd 4: 20 april

Wat weer een prachtige zeildag, ongekende temperaturen en een prachtig windje (3-4).

De 7 deelnemers gingen er weer vol voor en met deze windkracht waren de lichtere boten in het voordeel. De Blue Jack en Atlanta liepen behoorlijk uit op de rest van het veld en deden dan ook 5 rondjes, de Moby Dick, Koekeloer, Nimrodel en Bommel vormden de middenmoot met 4 ronden en kleine onderlinge verschillen in de rondetijden, De Kokmeeuw deed 3 ronden
Helaas had de Koekeloer tijdens de wedstrijd een boei geraakt en draaide zeer sportief zijn strafrondje en zakte daardoor hoogstwaarschijnlijk 1 plaats naar beneden in de uitslag. Verschillende andere deelnemers gaven in de nazit aan dat ze dit strafrondje waarschijnlijk niet hadden gedaan! Dit kan natuurlijk niet want de regels moeten nageleefd worden en eerlijkheid duurt het langst 🙂

Uiteindelijk werd de Blue Jack 1e, gevolgd door de winnaar van de vorige week Moby Dick en vlak daarachter de Atlanta die weer op de voet gevolgd werd door de Nimrodel en Koekeloer. Deze keer dus in de achterhoede, vanwege de lichte/matige wind, de Bommel en de Kokmeeuw die graag wat meer wind hadden gehad.

Volgende week de laatste zaterdagmiddag wedstrijd, daarna gaan we beginnen met de WAC (woensdagavondcompetitie) met aangepaste wedstrijdbanen, check hiervoor de app en/of de website !

 1. Blue Jack
 2. Moby Dick
 3. Atlanta
 4. Nimrodel
 5. Koekeloer
 6. Bommel
 7. Kokmeeuw

Wedstrijd 3: 13 april

Een pittige wedstrijd stond voor de boeg, de weersverwachting gaf een windkracht 4-5 maar al voor de start waren er in buien (soms met sneeuw) windstoten van zeker 6. Er hadden zich 6 deelnemers gemeld maar voor de start gaf de Koekeloer op en vlak na de start hield ook de Grie het voor gezien.

Ondanks de beste start was de  Blue Jack even de weg kwijt en zeilde naar de verkeerde boventon (LA5 ipv LA4). Na de ronding van de goeie ton lag hij dan ook helemaal achteraan maar begon aan een inhaalrace waarbij hij uiteindelijk wel met een voorsprong van 6 minuten op nr 2 als eerste over de finish kwam. De Yoho had ondanks 2 reven in het grootzeil en een kleine fok toch teveel hinder van de sterke wind en gaf in laatste positie dan ook voor het einde op.

De echte strijd ging tussen de beide Invicta’s van Bertus en Diederik, de laatste startte als beste van de 2 en gaf de voorsprong ook niet meer uit handen ofschoon dat het op het einde van de wedstrijd toch nog weer spannend werd. De Saleh vaart nl op dit moment nog hoger aan de wind maar de Moby Dick heeft ondanks een lagere koers een hogere snelheid die de extra afstand compenseert. Het verschil op de finish lijn was 26 seconden.

De uitslag was dan ook na correctie op SW-factor: 1 Moby Dick, 2 Saleh en 3 Blue Jack.
Eindelijk heeft dus iemand Bertus ver slagen maar het probleem is nu dat de rest van de zeilers niet met 1 maar met 2 snelle Invicta’s te maken heeft!!
Iedereen moet dus volop aan de bak om dit Invicta-geweld te beteugelen, a.s. zaterdag nieuwe kansen !!

UITSLAG

 1. Moby Dick
 2. Saleh
 3. Blue Jack
 4. Koekeloer
 5. Yoho
 6. De Grië

Wedstrijd 2: 6 april

Beste zeilers en aanverwanten

Hierbij de uitslag van de ZMW van 6 april 2019.

Wat weer een prachtige zeilwedstrijd met 8 boten aan de start. Klokslag 13:30 werd er gestart met een O-NO wind, kracht 3-4. Helaas startte niet elke boot op tijd, de Yoho had de wintertijd nog ingesteld en was dus veel te laat bij de start en kwam dan ook als laatste over de startlijn. Tijdens de wedstrijd wist hij nog wel 5 boten in te halen maar kwam als derde over de finish.

De andere boten hadden een goede start en het was dan ook dringen bij de eerste bovenboei, daarna begon het veld tijdens de eerste ronde al wat uit te waaieren. tijdens de wedstrijd waren er perioden met een zwak zonnetje maar ook met af en toe nevel waardoor de volgende boei op de lange rakken soms lastig te vinden waren. Uiteindelijk kwam de Blue Jack als laatste over de finish maar had als enige boot wel 4 ronden afgelegd. De Kokmeeuw deed als enige 2 ronden en de rest had dus 3 ronden afgelegd voor een finish na 15:00.

De uitslag liet zien dat de Invicta 26 van Bertus de Graaf weer eerste was geworden met de Blue Jack en de Bommel respectievelijk als 2e en 3e. Iedereen krabt zich inmiddels weer achter de oren om te bedenken hoe we de Saleh van Bertus kunnen verslaan. Volgende week weer nieuwe kansen, nog 3 zaterdagmiddag wedstrijden voordat de woensdagavond competitie op 1 mei weer van start gaat.

UITSLAG

 1. Saleh
 2. Blue Jack
 3. Bommel
 4. Moby Dick
 5. Noit Docht
 6. Koekeloer
 7. Yoho
 8. Kokmeeuw

Wedstrijd 1: 23 maart

Hallo zeilers en aanverwanten,

Na twee verwaaide en verregende zaterdagen gingen we weer het water op. Prachtig zeilweer met wind NNW 15-19 kn  en veel zon. Na de start opkruisen naar de bovenboei. We starten met 7 boten. De Kokmeeuw kwam moeilijk op gang en na een dappere poging van soloschipper Bernard haalde hij de finish niet. De Koekeloer van Fred startte moeizaam maar kwam toen goed op gang, helaas werd hij gediskwalificeerd omdat hij een verkeerde route nam. Noit Docht van Markus deed het in de baan prima maar werd gediskwalificeerd omdat hij te vroeg finishte. De vier overige boten maakten er een mooie wedstrijd van. Diederik met de Moby Dick leek te gaan winnen maar een losgetrokken genua rails gooide roet in het eten, hij werd tweede, net achter Bertus met de Saleh die eerste werd en net voor Fred met de Bommel die derde werd. De Atlanta van Freerk werd vierde. Al met al een prachtige wedstrijd.

UITSLAG

 1. Atlanta
 2. Kokmeeuw
 3. Moby Dick
 4. Bommel
 5. Noit Docht
 6. Koekeloer
 7. Saleh