Uitslagen 2019

Hieronder de uitslagen en wedstrijdverslagen van de zaterdagmiddagwedstrijden 2019

Wedstrijd 7: 21 september

De zaterdagmiddagwedstrijd van 21 september was een heel bijzondere en niet alleen vanwege het prachtige zeilweer.
Bertus keerde met de Saleh weer terug in het wedstrijdveld. Vijf maanden na zijn laatste wedstrijd en drie maanden na zijn operatie. Ok, hij werd vijfde maar hij is er weer, luid en duidelijk aanwezig. De scherpte en het uithoudingsvermogen in de wedstrijd zullen volgen.

De wind varieerde van Oost 3 Bft naar Zuid Oost 4 Bft. Duhbe en Bommel maakte bij de start de verkeerde keuze door de noordkant van de startlijn te pakken daarmee zetten ze zichzelf op achterstand ten opzichte van de andere boten die de zuidkant van de startlijn pakten. Adriaan ging met Jus de Pommes weer als een speer en bleef het hele veld ver voor. Samen met Moby Dick en Duhbe maakte hij vier rondes en was 13 respectievelijk 22 minuten sneller dan deze twee . Maar dat was niet voldoende voor de overwinning , die ging naar Diederik met Moby Dick. Adriaan werd met Jus de Pommes tweede en Fred werd met Bommel na zijn matige start toch nog derde. Peter werd met Blauwe Blasius vierde net drie seconden sneller dan Bertus met de Saleh die vijfde werd. Bob werd met Duhbe zesde, hij had wat vertraging gehad door vast te lopen ten gevolge van een navigatorische misrekening of hij werd te veel afgeleid door de gehaktballen die hij serveerde. Jelle deed voor het eerst mee met de Antares en werd zevende, alle ruimte voor verbetering dus.

Volgende week zaterdag 28 september de najaarsrace en daarna ieder zaterdag de zaterdagmiddag wedstrijden tot 30 november.

 1. Moby Dick
 2. Jus de Pomme
 3. Bommel
 4. Blauwe Blasius
 5. Saleh
 6. Duhbe
 7. Antares

Wedstrijd 6: 7 september

Vijf boten, vijf solo schippers, zon en NW 3 Bft.
De ingrediënten voor een leuke wedstrijd.
Koekeloer maakte de beste start en bleef de hele wedstrijd in de top drie varen. Moby Dick volgde en in eerste instantie bleef de Atlanta wat achter. Bommel hield de top drie goed bij maar maakte in het begin van de tweede ronde een grote fout door een boei te vroeg richting Vo3 te gaan. DSQ voor Fred werd voorkomen doordat Diederik via de marifoon Bommel weer de goede kant op stuurde, 10 min verloren en daarmee de top drie uit zicht. De Kokmeeuw voer stug door ondanks de lichte wind en werd vijfde, net achter Bommel. Bij de top drie was het heel spannend. Line honours voor Freerk met de Atlanta, gevolgd door Fred met de Koekeloer en Diederik met de Moby Dick. Op handicap was het net andersom . Moby Dick werd winnaar op een seconde gevolgd door Koekeloer en 42 seconden daarachter de Atlanta.
Was dit het laatste optreden van Fred met de Koekeloer? Tenslotte zal hij binnenkort met de Solera( Southerly 100) deel gaan uitmaken van het wedstrijdveld.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Koekeloer (Condor 70)
 3. Atlanta (New Classic 700)
 4. Bommel (Westerly Pentland)
 5. Kokmeeuw (One off)

Wedstrijd 5: 27 april

De laatste zaterdagmiddagwedstrijd van het voorseizoen 2019 !
En weer stond er een matige tot af en toe krachtige wind met uitschieters tot boven de 30 knopen. De 6 deelnemers hadden er dus hun handen weer vol aan maar in de nazit bleek dat iedereen het enorm naar zijn zin had gehad mede door het feit dat er niet of nauwelijks regen tijdens de wedstrijd was.
Het was af en toe erg spannend zowel voorin het veld als ook de rest van het veld maar in de uitslag werd de Invicta 26 van Diederik met overmacht eerste gevolgd door de Blue Jack en als derde de nieuwkomer Kwenda (Southerly 115) van Benjamin de Bie. Daarna volgde de Yoho op slechts 7 seconden van de Kwenda, als vijfde de NoitDocht en als laatste de Grie die zichtbaar moeite had met de stevige wind.

Vanaf woensdag 1 mei start de officiële woensdagavondcompetitie! Dan gaat het er echt om spannen en zullen er waarschijnlijk ook weer veel meer boten gaan meedoen!
Het is belangrijk om de laatste versie van de wedstrijdbanen (kaart A, B, C en D) te gebruiken, met name de eerste en de laatste ronde zijn anders dan in de zaterdagmiddagwedstrijden. Nu is elke ronde precies hetzelfde en worden er geen lussen meer gevaren in de eerste ronde en is de laatste boei van de ronde ook de boei die als laatste gerond wordt voor de finish. Print dus de laatste versie van de kaarten!

 1. Moby dick
 2. Blue Jack
 3. Kwenda
 4. Yoho
 5. NoitDocht
 6. Grië

Wedstrijd 4: 20 april

Wat weer een prachtige zeildag, ongekende temperaturen en een prachtig windje (3-4).

De 7 deelnemers gingen er weer vol voor en met deze windkracht waren de lichtere boten in het voordeel. De Blue Jack en Atlanta liepen behoorlijk uit op de rest van het veld en deden dan ook 5 rondjes, de Moby Dick, Koekeloer, Nimrodel en Bommel vormden de middenmoot met 4 ronden en kleine onderlinge verschillen in de rondetijden, De Kokmeeuw deed 3 ronden
Helaas had de Koekeloer tijdens de wedstrijd een boei geraakt en draaide zeer sportief zijn strafrondje en zakte daardoor hoogstwaarschijnlijk 1 plaats naar beneden in de uitslag. Verschillende andere deelnemers gaven in de nazit aan dat ze dit strafrondje waarschijnlijk niet hadden gedaan! Dit kan natuurlijk niet want de regels moeten nageleefd worden en eerlijkheid duurt het langst 🙂

Uiteindelijk werd de Blue Jack 1e, gevolgd door de winnaar van de vorige week Moby Dick en vlak daarachter de Atlanta die weer op de voet gevolgd werd door de Nimrodel en Koekeloer. Deze keer dus in de achterhoede, vanwege de lichte/matige wind, de Bommel en de Kokmeeuw die graag wat meer wind hadden gehad.

Volgende week de laatste zaterdagmiddag wedstrijd, daarna gaan we beginnen met de WAC (woensdagavondcompetitie) met aangepaste wedstrijdbanen, check hiervoor de app en/of de website !

 1. Blue Jack
 2. Moby Dick
 3. Atlanta
 4. Nimrodel
 5. Koekeloer
 6. Bommel
 7. Kokmeeuw

Wedstrijd 3: 13 april

Een pittige wedstrijd stond voor de boeg, de weersverwachting gaf een windkracht 4-5 maar al voor de start waren er in buien (soms met sneeuw) windstoten van zeker 6. Er hadden zich 6 deelnemers gemeld maar voor de start gaf de Koekeloer op en vlak na de start hield ook de Grie het voor gezien.

Ondanks de beste start was de  Blue Jack even de weg kwijt en zeilde naar de verkeerde boventon (LA5 ipv LA4). Na de ronding van de goeie ton lag hij dan ook helemaal achteraan maar begon aan een inhaalrace waarbij hij uiteindelijk wel met een voorsprong van 6 minuten op nr 2 als eerste over de finish kwam. De Yoho had ondanks 2 reven in het grootzeil en een kleine fok toch teveel hinder van de sterke wind en gaf in laatste positie dan ook voor het einde op.

De echte strijd ging tussen de beide Invicta’s van Bertus en Diederik, de laatste startte als beste van de 2 en gaf de voorsprong ook niet meer uit handen ofschoon dat het op het einde van de wedstrijd toch nog weer spannend werd. De Saleh vaart nl op dit moment nog hoger aan de wind maar de Moby Dick heeft ondanks een lagere koers een hogere snelheid die de extra afstand compenseert. Het verschil op de finish lijn was 26 seconden.

De uitslag was dan ook na correctie op SW-factor: 1 Moby Dick, 2 Saleh en 3 Blue Jack.
Eindelijk heeft dus iemand Bertus ver slagen maar het probleem is nu dat de rest van de zeilers niet met 1 maar met 2 snelle Invicta’s te maken heeft!!
Iedereen moet dus volop aan de bak om dit Invicta-geweld te beteugelen, a.s. zaterdag nieuwe kansen !!

UITSLAG

 1. Moby Dick
 2. Saleh
 3. Blue Jack
 4. Koekeloer
 5. Yoho
 6. De Grië

Wedstrijd 2: 6 april

Beste zeilers en aanverwanten

Hierbij de uitslag van de ZMW van 6 april 2019.

Wat weer een prachtige zeilwedstrijd met 8 boten aan de start. Klokslag 13:30 werd er gestart met een O-NO wind, kracht 3-4. Helaas startte niet elke boot op tijd, de Yoho had de wintertijd nog ingesteld en was dus veel te laat bij de start en kwam dan ook als laatste over de startlijn. Tijdens de wedstrijd wist hij nog wel 5 boten in te halen maar kwam als derde over de finish.

De andere boten hadden een goede start en het was dan ook dringen bij de eerste bovenboei, daarna begon het veld tijdens de eerste ronde al wat uit te waaieren. tijdens de wedstrijd waren er perioden met een zwak zonnetje maar ook met af en toe nevel waardoor de volgende boei op de lange rakken soms lastig te vinden waren. Uiteindelijk kwam de Blue Jack als laatste over de finish maar had als enige boot wel 4 ronden afgelegd. De Kokmeeuw deed als enige 2 ronden en de rest had dus 3 ronden afgelegd voor een finish na 15:00.

De uitslag liet zien dat de Invicta 26 van Bertus de Graaf weer eerste was geworden met de Blue Jack en de Bommel respectievelijk als 2e en 3e. Iedereen krabt zich inmiddels weer achter de oren om te bedenken hoe we de Saleh van Bertus kunnen verslaan. Volgende week weer nieuwe kansen, nog 3 zaterdagmiddag wedstrijden voordat de woensdagavond competitie op 1 mei weer van start gaat.

UITSLAG

 1. Saleh
 2. Blue Jack
 3. Bommel
 4. Moby Dick
 5. Noit Docht
 6. Koekeloer
 7. Yoho
 8. Kokmeeuw

Wedstrijd 1: 23 maart

Hallo zeilers en aanverwanten,

Na twee verwaaide en verregende zaterdagen gingen we weer het water op. Prachtig zeilweer met wind NNW 15-19 kn  en veel zon. Na de start opkruisen naar de bovenboei. We starten met 7 boten. De Kokmeeuw kwam moeilijk op gang en na een dappere poging van soloschipper Bernard haalde hij de finish niet. De Koekeloer van Fred startte moeizaam maar kwam toen goed op gang, helaas werd hij gediskwalificeerd omdat hij een verkeerde route nam. Noit Docht van Markus deed het in de baan prima maar werd gediskwalificeerd omdat hij te vroeg finishte. De vier overige boten maakten er een mooie wedstrijd van. Diederik met de Moby Dick leek te gaan winnen maar een losgetrokken genua rails gooide roet in het eten, hij werd tweede, net achter Bertus met de Saleh die eerste werd en net voor Fred met de Bommel die derde werd. De Atlanta van Freerk werd vierde. Al met al een prachtige wedstrijd.

UITSLAG

 1. Atlanta
 2. Kokmeeuw
 3. Moby Dick
 4. Bommel
 5. Noit Docht
 6. Koekeloer
 7. Saleh