Uitslagen WAC 2019

Einduitslag WAC 2019

Moby Dick wint de WAC 2019!

Wat een prachtige woensdagavondcompetitie was het weer, startend op 1 mei tot en met de laatste avond op 28 augustus.
Veel verschillende weersomstandigheden van soms weinig wind, met name in augustus, tot meestal een mooie bries en stevige wind. Slechts een paar keer moest de wedstrijd worden afgelast of met een uur uitgesteld vanwege dreigende onweersbuien die over het Lauwersmeer trokken.

Er deden maar liefst 24 verschillende boten mee dit jaar waarvan een paar maar 1 keer mee deden, sommigen maar een paar keer en je hebt natuurlijk de echte fanatiekelingen die bijna geen wedstrijd gemist hebben.

Als het redelijk tot hard waaide was de Moby Dick van Diederik Soepboer bijna niet te verslaan en als het weinig waaide was juist de Jus de Pommes van Adriaan Beukema meestal veruit de snelste. De rest van de schippers streed dan ook vaak om de tweede plek daar meestal, afhankelijk van de windkracht, de nr 1 van te voren al bekend was.
Dit maakte de avonden echter zeker niet minder leuk en er werd met groot plezier gezeild terwijl de “derde helft” in het clubhuis Roode Hooft soms doorging tot in de kleine uurtjes, dat zegt genoeg.

Uiteindelijk was 4 wedstrijden voor het eind van de competitie al bekend dat de Moby Dick niet meer ingehaald kon worden, ook niet als hij de laatste 4 wedstrijden niet meer zou zeilen. De Bommel van Fred Matthee werd zeer verdienstelijk tweede gevolgd door de Jus de Pommes als derde. Op redelijk grote afstand van deze 3 volgde de rest van de vloot waarbij het wederom toch belangrijk bleek om zoveel mogelijk wedstrijden te zeilen om op het podium terecht te komen.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Bommel (Westerly Pentland)
 3. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 4. Atlanta (New Classic 700)
 5. Koekeloer (Condor 70)
 6. Albatros (Feeling 920, midzw.)
 7. Blue Jack (sprinta sport)
 8. Grië (Sun classic 800)
 9. Yoho (New Classic 700)
 10. Zeeend (Westerly Centaur)
 11. Tantive IV (Westerly Centaur)
 12. Dobre (Saturn 25)
 13. Kokmeeuw (one off)
 14. Joppe (Westerly Berwick)
 15. Kwenda (Southerly 115)
 16. B Wulf (Dehler 18 Roodkapje)
 17. Nimrodel (Dufour T7)
 18. Noit Docht
 19. Seedling (Etap 28)
 20. Blauwe Blasius

Wedstrijd 18: 28 augustus

De laatste WAC van de competitie die op 1 mei begon. Er deden negen boten mee. De wind was West 3 en dat vond de wedstrijdleider hard genoeg voor drie rondes. De start was redelijk compact. De meeste boten bij de zuidelijke boei van de lijn en drie noordelijker. Het leek er op dat Jus de Pommes van Adriaan te vroeg startte maar de Grie gaf via kan 77 aan dat het helemaal correct was gegaan en dat beaamde Adriaan. Analyse van de geplotte gegevens van Adriaan achteraf gaf aan dat de Jus de Pommes 15 sec na de starttijd de lijn passeerde! Het eerste kruisrak was spannend en rond de bovenboei was er een stevige strijd. Jus de Pommes nam de leiding, gevolgd door de Kwenda en de B Wulf. Intussen nam de wind sterk af en de wedstrijdleider kortte de wedstrijd in naar twee rondes waardoor er in het daglicht gefinisht kon worden. Moby Dick kwam sterk opzetten en passeerde de B Wulf. Line honours was deze keer weer voor Adriaan met de Jus de Pommes gevold door Kwenda en Moby Dick. Op handicap won Diederik met Moby Dick, super knap, zijn negende overwinning in 18 wedstrijden. Tweede werd Adriaan met Jus de Pommes, derde Benjamin met de Kwenda.Klaus werd met de B Wulf knap vierde. Fred met de Bommel werd vijfde gevolgd door Teun met de Seedling en Henk met de Grie. Romke werd DSQ omdat hij een boei raakte met de Dobre en Gjalt werd DSQ omdat hij de laatste boei in de baan miste.
Het was weer een mooie wedstrijd met veel strijd op het water en plezier in het Roode Hooft.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 3. Kwenda (Southerly 115)
 4. B Wulf (Dehler 18 Roodkapje)
 5. Bommel (Westerly Pentland)
 6. Seedling (Etap 28)
 7. Grie (Sun classic 800)
 8. Zeeend (Westerly Centaur) (DSQ)
 9. Dobre (Saturn 25) (DSQ)

Wedstrijd 17: 21 augustus

Voor de start van de wedstrijd was al duidelijk dat het een strijd zou worden met heel weinig wind waarbij de verschillende weervoorspellers het onderling ook nog niet eens waren over de windrichting. Dit deed de Koekeloer besluiten om met een Genua 2 te gaan varen, aangezien deze aan het begin van het jaar niet opgegeven was, en dus buiten mededinging mee te gaan doen.
De lange startlijn zorgde er direct al voor dat er na de start een behoorlijke schifting plaats vond, verschillende boten kozen er voor om bij de LA6 aan de zuidkant te gaan starten terwijl anderen kozen voor de noordelijke kant bij de LA2. Deze laatste keuze was duidelijk de beste, bij de dijk stond nog redelijk wind terwijl zuidelijker er bijna geen wind was. De schepen die noordelijk starten ronden dan ook als eerste de boventon LA8 en gaven die voorsprong ook niet meer weg.
Vanwege de wind situatie gaf wedstrijdleider Fred Matthee aan dat er maar 1 ronde zou worden gevaren en dit was een verstandige keuze, de Jus de Pommes was weer verreweg de snelste maar deed er toch nog 53 minuten over om te finishen maar de langzaamste boten deden er ca 2 uur over!

Geen spectaculaire wedstrijd maar wel een wedstrijd waarbij de deelnemers veel lol hadden omdat communicatie over een bijna spiegeglad water van de Lauwerszee zonder enige moeite verliep en er onderlinge allerlei aardige opmerkingen werden uitgewisseld.

Volgende week alweer de laatste woensdagavond wedstrijd, daarna eerst op zaterdag 31 Augustus de “ Vier uur om de Plaat” en dan schakelen we gelijk over naar de zaterdagmiddag wedstrijden die starten om 13:30u op zaterdag 7 september en doorgaan tot 1 december 2019.

 1. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 2. Dobre (Saturn 25)
 3. B Wulf (Dehler 18 Roodkapje)
 4. Blue Jack (sprinta Sport)
 5. Grie (Sun classic 800)
 6. Moby Dick (Invicta)
 7. Albatros (Feeling 920, midzwaard)
 8. Bommel (Westerly Pentland)
 9. Atlanta (New Classic 700)

Wedstrijd 16: 14 augustus

Wind zuid tot zuidwest 0-3 Bft. We gingen voor route 2 en twee rondes. Dat zou toch moeten lukken maar dan heb je daar wel wind voor nodig. In het begin was er wel wat wind, halverwege viel de wind helemaal weg om na 21.00u toch weer terug te komen . De enige die daar helemaal geen last van had was Adriaan met de Jus de Pommes. Hij ging als een speer en raakte mede door zijn navigator de weg deze keer niet kwijt. Adriaan finishte met line honours VEERTIG minuten voor Anjo met de Blue Jack. Prachtig om te zien maar de rest van het veld dreef en dobberde soms stuurloos en gefrustreerd rond. Hier en daar werd zelfs een biertje open getrokken. Vanzelf sprekend werd Adriaan ook winnaar op handicap. De rest van het veld ploeterde verder en na de Blue Jack finishten nog vier boten binnen achttien minuten. Anjo werd ook op handicap tweede met de Blue Jack verassend gevolgd door Fred met de Bommel op 27 seconden. Verrassend voor deze zware boot met zo weinig wind. Daarna volgden op gepaste afstand Romke met de Dobre, Freerk met de Atlanta en Teun met de Seedling. Bernard voer met de Kokmeeuw en tacticus Bertus aan boord een ronde waarbij hij toen er nog wind was behoorlijk snelheid maakte. De Kokmeeuw werd als zevende in de uitslag opgenomen. Dubhe, Albatros en de Grie finishten niet. Waarbij vermeld moet worden dat de Albatros stopte omdat er de volgende dag nog gewerkt moest worden en het wel heel laat werd en de Grie stopte omdat Henk langs de verkeerde kan van de vaarwaterboei Vo10 dreef en daar niets meer aan kon doen. Tim kwam met de Tantive IV niet de haven uit omdat zijn motor niet startte. De nazit met bier en bitterballen was zoals gewoonlijk weer heel gezellig met gastheer Wilco en een kritische blik van Bertus op de wedstrijd.
Nog twee WAC’s te gaan.

 1. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 2. Blue Jack (sprinta Sport)
 3. Bommel (Westerly Pentland)
 4. Dobre (Saturn 25)
 5. Atlanta (New Classic 700)
 6. Seedling (Etap 28)
 7. Kokmeeuw (One off)

Wedstrijd 15: 8 augustus

Volgens Buienradar een windkracht 4 om 19:00, snel afnemend naar een Windkracht 2 om 21:00.
Afnemend klopte maar voor de start en tijdens de eerste halve ronde werd er rond de 24 knopen wind gemeten!
De Grie besloot, na het zien van alle witte koppen op de golven, om maar mooi in de box te blijven liggen en de Jus de Pommes ging wel het meer op maar zag het toch ook niet zitten en keerde terug naar de haven: 2 x DNS.
De overige 8 boten gingen van start, waarbij de Blue Jack en de Koekeloer een verschrikkelijke start hadden aan het verkeerde einde van de erg lange startlijn en lagen bij de eerste bovenboei dan ook fors achter. Beiden waren er gebrand op deze fout goed te maken, wat deels ook lukte. De Moby Dick ging zoals gewoonlijk weer hard, kwam als eerste over de finish, gevolgd op 10 seconden door de Blue Jack en daarna 2 minuten later de Atlanta. De Bommel en de Kokmeeuw gingen in het begin erg goed maar toen de wind behoorlijk inzakte, zoals voorspeld, ging de vaart er behoorlijk uit. De Dubhe deed het goed. De Zeeeend voer een geheel eigen wedstrijd en dacht dat iedereen verkeerd gestart was behalve hij zelf …., in de nazit werd hij uit z;n droom geholpen.

Al met al weer een prachtige avond met geweldig zeilweer, op naar de wedstrijd van komende week.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Blue Jack (sprinta Sport)
 3. Atlanta (New Classic 700)
 4. Koekeloer (Condor 70)
 5. Dubhe
 6. Bommel (Westerly Pentland)
 7. Kokmeeuw (One off)

Wedstrijd 14: 31 juli

Een prachtige zeilavond die met een uur vertraging begon. Een rode vlek op buienradar zorgde ervoor dat de wedstrijdleider de start een uur uitstelde. Er viel in dat uur veel regen maar geen bliksem gezien. We hadden uiteindelijk een aangename droge wedstrijd met wind ZZW 4Bft en twee rondes. De start verliep voor Bommel perfect maar de Jus de Pommes startte bijna net zo scherp en loefde Bommel er al snel uit door veel hoger te kunnen zeilen naar de bovenboei. Atlanta volgde Jus de Pommes snel en deze twee boten streden de hele wedstrijd om de koppositie. Het leek er op dat Jus de Pommes ruim eerder dan Atlanta over de finish zou gaan maar helaas ging Adriaan over een door hem zelf bedachte finish en moest een slag terug maken, die verdomde gele tonnen toch, ze lijken allemaal op elkaar! Gevolg was dat Freerk met de Atlanta op line honours finishte op vijf seconden gevolgd door Adriaan. Achter deze twee volgde een spannende wedstrijd. Bommel bleef een groot deel van de eerste ronde Moby Dick voor maar werd toch door Diederik, die een matige start had, ingehaald. Zeeend , Bommel en Bonanza bleven de hele wedstrijd dicht bij elkaar . Op de finish bleef Bommel de Zeeeend net tien seconden voor, een minuut achter de Bonanza. In het achterveld denderde Bernard met Niek op de Kokmeeuw ongezien stevig door. Diederik maakte geen fouten, ook niet bij de O12 en eindigde op handicap als eerste, gevolgd op 9 sec door Gjalt met de Zeeeend . Fred eindigde met Bommel 36 sec achter de Zeeeend als derde en heel verassend eindigde Bernard met de Kokmeeuw 13 sec achter Bommel als vierde. De eerste vier binnen een minuut geëindigd , heel bijzonder!
Freerk werd met Atlanta vijfde en Adriaan werd met Jus de Pommes zesde. Laatste werd Gertjan met de Bonanza maar wel solo gevaren en voor het eerst deelnemer, dat kan alleen maar beter worden.
Na afloop werd weer heel snel de uitslag verzorgd door Anjo vanuit de USA. Volgende week doet Anjo weer mee met de Blue Jack en maakt hij de uitslag in het Roode Hooft. Daar was het met gastheer Ger trouwens weer heel gezellig.
Volgende week weer een nieuwe WAC met nieuwe kansen waarbij we door fotograaf Jeanette Horst op de gevoelige plaat worden vastgelegd dus zorg dat je dan gezien wordt.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Zeeend (Westerly Centaur)
 3. Bommel (Westerly Pentland)
 4. Kokmeeuw (One off)
 5. Atlanta (New Classic 700)
 6. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 7. Bonanza (Feeling 920, midzwaard)

Wedstrijd 13: 24 juli

Geen wedstrijd is gelijk en deze keer waren de omstandigheden best bijzonder. De wind zou rond de start naar het westen draaien daarom was er gekozen voor route 5. Alleen er was geen wind en zeker niet uit het westen dus een hele langzame start voor het hele veld van 7 boten waarvan een heel bijzondere boot. Benjamin de Bie startte met de Prul2, een Middellandsezee jol, met zijn dochter Marelie als stoere matroos!
Na met heel veel moeite de bovenboei gerond te hebben dobberde de vloot in zuid westelijk richting om een slag te maken naar de volgende boei. Fred de Bie dobberde richting de dijk want hij was aan het filmen en lette even niet op. Opeens stak de wind op uit het westen met 15 kn, een echte kickstart waarbij Fred als eerste op gang kwam en onder luid gejuich wegracete vanuit een gunstige positie. De rest kwam ook op gang en het werd een echte wedstrijd . Daar waar we dachten twee en misschien maar een ronde te varen gaf de wedstrijdleider aan dat het drie rondes werden. Er was weer een kleine correctie nodig om Adriaan de goede boei aan te wijzen en Gjalt was ook even de weg kwijt maar iedereen kwam flink op gang. Benjamin besloot na twee rondes met de Prul2 te stoppen want het werd met deze wind best zwaar voor hen. Adriaan ging met Jus de Pommes als een speer en eindigde met line honours op de hielen gezeten door Fred de Bie met de Koekeloer die uiteindelijk op handicap als eerste eindigde na een foutloze strakke race. Diederik trok de aandacht door zijn zwemvest spontaan op te blazen maar hij maakte geen fouten en eindigde als tweede. Adriaan werd met Jus de Pommes derde gevolgd door Fred met de Bommel. Henk werd met de Grie vijfde gevolgd door Gjalt met de Zeeeend.
Een mooie wedstrijd met een gekke start maar een mooi en heel zonnig verloop .
Na afloop was het nog lang gezellig op het terras van het Roode Hooft met Ger als prima gastheer. Volgende week nieuwe condities dus nieuwe kansen.

 1. Koekeloer (Condor 70)
 2. Moby Dick (Invicta)
 3. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 4. Bommel (Westerly Pentland)
 5. Grie (Sun classic 800)
 6. Zeeend (Westerly Centaur)
 7. Prul2 (Middellandse zeejol)

Wedstrijd 12: 17 juli

Weinig wind, NO 2 Bft , veel zon, twee rondes in route 4 en acht deelnemende boten, dat waren de ingrediënten van deze avond.
De lichtere boten waren duidelijk in het voordeel zeker nu er veel gekruist moest worden. Meteen al vanaf de start nam Adriaan met de Jus de Pommes de leiding gevolgd door Eddie met de Yoho. Adriaan creëerde bijna een nieuwe route maar werd door spontaan gezang van Henk via de marifoon weer de goede kant opgestuurd. Dat legde hem geen windeieren en de Jus de Pommes ging ruim voor de rest met line honours over de finish en won ook op handicap met een minuut voorsprong op de Yoho waarmee Eddie door een strakke race tweede werd. Diederik werd met Moby Dick een minuut achter Yoho derde. Zijn grote genua gaf met dit lichte weer wel wat meer snelheid maar leverde hoogte in. Koekeloer werd na een foutloze race vierde minder dan een minuut achter Moby Dick. Fred werd met Bommel vijfde als eerste van de zware boten, gevolgd door Henk met de Grie die als lichte boot toch wat achter bleef. Tim werd met de Tantive IV zevende maar had zoals gewoonlijk met zijn bemanning een plezierige race gevaren. Bernard werd met de Kokmeeuw achtste, maar voor zijn zware boot was dit lichte weer natuurlijk heel zwaar. Het was weer een mooie avond. Anjo mailde de uitslag precies op tijd voor de bitterballen vanuit de VS naar ons toe. Tot volgende week.

 1. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 2. Yoho (New Classic 700)
 3. Moby Dick (Invicta)
 4. Koekeloer (Condor 70)
 5. Bommel (Westerly Pentland)
 6. Grie (Sun classic 800)
 7. Tantive IV
 8. Kokmeeuw (One off)

Wedstrijd 11: 10 juli

Deze keer geen zon maar zwaar bewolkt en af en toe wat regen, maar gelukkig wel wat wind, Zuid 3/4 Bft. Zes boten aan de start en drie rondes varen. Na de start was het kruisen naar de VO 12, al snel vormde zich een kopgroep met Jus de Pommes aan de leiding, gevolgd door de Atlanta en Moby Dick. Daarachter ging de strijd tussen de Grie, Noit Docht en Bommel. Bommel snel in de rakken maar minder hoogte dan de andere twee dus daar bleef het lang spannend. Adriaan was met Jus de Pommes de snelste en finishte ruim voor Freerk met de Atlanta en Diederik met de Moby Dick. Op handicap werd Moby Dick de winnaar, de zesde overwinning voor Diederik. Jus de Pommes eindigde ruim achter Moby Dick als tweede gevolgd door Atlanta, Bommel, Noit Docht en de Grie.
Het was ondanks de regen weer een mooie zeilavond met na afloop nog een gezellig biertje en veel rekenwerk in het Roode Hooft.

 1. Moby Dick
 2. Jus de Pommes
 3. Atalnata
 4. Bommel
 5. Noit Docht
 6. Grië

Wedstrijd 10: 3 juli

Weer een prachtige zeilavond. Zon, aangename temperatuur en wind NW 4 en het belangrijkste natuurlijk 10 deelnemende boten. Gjalt zou meedoen met de Zeeeend maar had een elektrisch probleem en stapte op bij de Kokmeeuw. We verwelkomde ook een nieuwe deelnemer, Peter met de Blauwe Blasius. We hadden gezien de wind gekozen voor drie rondes in route 7 . De start was spannend. Iedereen koos er voor te starten bij de meest noordelijke boei van de startlijn en de meesten starten over BB. Diederik had met de Moby Dick een ander plan en startte over SB, helaas ging dat helemaal mis omdat z’n roer bleef haken en hij tegen de startboei voer. Strafrondje en daarbij bleef zijn fok gedraaid zitten om zijn voorstag. Voor de wind vrijmaken en beginnen aan een inhaalrace. De rest van het veld was al lang op weg in het kruisrak. Blue Jack, Joho en Atlanta aan de kop, gevolgd door Bommel, Jus de Pommes en Koekeloer. Fred de Bie voer een foutloze wedstrijd met de Koekeloer en liet zich alleen filmend af en toe afleiden, maar dat weerhield hem niet om deze wedstrijd winnend af te sluiten , 22 seconden voor Fred Matthee met de Bommel die voor de vierde keer tweede werd. Line honours was deze keer voor Eddie met de Yoho, tijdens de race was er echter een continue spannend gevecht tussen Yoho, Atlanta, Jus de Pommes en Blue Jack. Met name Blue Jack en Jus de Pommes zaten elkaar diverse keren dwars en namen de wind uit elkaars zeilen. Hiervan profiteerden dan de beide New Classic 700’s, 2 “honden” vechten om de wind en de New Classic’s gaan er snel vandoor. Op handicap werd Yoho derde, een kleine minuut achter Bommel. Diederik werd met de Moby Dick door een mooie inhaalrace toch nog vierde. Anjo werd met Blue Jack vijfde. Adriaan finishte met de Jus de Pommes twee seconden voor de Atlanta maar werd op handicap zevende ruim achter Freerk met de Atlanta die zesde werd. De Tantive IV van Tim voer een prima wedstrijd, miste geen boeien en maakte zich van de laatste plaats los door voor de Blauwe Blasius van Peter als achtste te eindigen. Bernard had het moeilijk met de Kokmeeuw en stopte de strijd na het missen van een boei. Na afloop zorgde gastheer Ger in het Roode Hooft weer goed voor ons en werd er nog lang nagekaart.

 1. Koekeloer
 2. Bommel
 3. Yoho
 4. Moby Dick
 5. Blue Jack
 6. Atlanta
 7. Jus de Pommes
 8. Tantive IV
 9. Blauwe Blasius
 10. Kokmeeuw (DNF)

Wedstrijd 9: 26 juni

Prachtig zeilweer, wind 5 Bft uit het noorden. Geen zon maar wel droog en aangename temperatuur.
Acht boten gingen de strijd aan over drie rondes.
Een scherpe start van het hele veld, Moby Dick moest hierbij uitwijken voor de Blue Jack maar kwam bij de bovenboei knap terug. Blue Jack ging volop in de strijd met Jus de Pommes en Atlanta en dat duurde echt de volle drie rondes. Daarachter ging het in eerste instantie vooral tussen Bommel en de Koekeloer. Moby Dick en Albatros zaten daar tussenin. Vooraan was het Blue Jack die in een prachtig gevecht met Jus de Pommes finishte met line honours met maar 11 seconden verschil. Niet voldoende voor de eindzege want die ging op handicap naar Diederik met de Moby Dick, zijn vijfde overwinning. Fred Matthee werd met Bommel knap tweede door foutloos te varen met prima wind voor de Westerly. Blue Jack eindigde tot grote frustratie van schipper Anjo twee seconden achter Bommel als derde. Tim met Tantive IV had wat problemen met de navigatie en stopte voortijdig maar zat daardoor wel met zijn bemanning als eerste aan het bier. Fred de Bie zeilde eigenlijk met de Koekeloer een prima wedstrijd maar had er zo’n plezier in dat hij vergat te finishen en aan een vierde ronde begon.
Na afloop was het heel gezellig nakaarten in het Roode Hooft met gastvrouw Jeannette en gastheer Bernard en met veel bier en natuurlijk bitterballen.
Het belooft een heel mooi wedstrijdweekend te worden met de 20 mijls van Lauwerszee die zondag wordt gevaren op het Lauwersmeer. Er wordt veel zon en wind voorspeld dus ideale condities voor een mooie wedstrijd.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Bommel (Westerly Pentland)
 3. Blue Jack (sprinta Sport)
 4. Atlanta (New Classic 700)
 5. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 6. Albatros (Feeling 920, midzwaard)

Wedstrijd 8: 19 juni

Wind west tot zuidwest 3 Bft, zon, dreigend onweer en zes deelnemende boten. Het plan was om drie rondes te varen. De gekozen route(route 3) heeft een lange startlijn en door de heersende wind diverse startopties. Met zes boten heb je dan de ruimte en het was dan ook geen dringen geblazen. Jus de Pommes, Blue Jack en Albatros namen gezamenlijk de leiding in het kruisrak naar de bovenboei. Moby Dick, Zeeeend en Bommel volgden. Vooral de zware Westerlys hadden het moeilijk met de lichte wind. Omdat onweer dreigde werd de wedstrijd ingekort tot twee rondes. Zeeeend haakte als eerste af en ging terug naar de haven. Kort daarna liep Bommel aan de grond, kwam met behulp van de motor snel los maar hield het ook voor gezien. De andere vier boten maakten de twee rondes af. Adriaan finishte foutloos line honours en won ook op handicap. Anjo met de Blue Jack werd tweede, Freddie de Boer werd met de Albatros derde en Diederik werd met de Moby Dick vierde, de invicta heeft toch iets meer wind nodig om competatief te zijn. Een mooie zeilavond en het onweer hebben we niet gezien! Na afloop was het weer gezellig in het Roode Hooft met Ger als gastheer en Anjo kon deze keer ter plaatse de uitslag uitrekenen.
Volgende week nieuwe ronde nieuwe kansen.

 1. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 2. Blue Jack (sprinta Sport)
 3. Albatros (Feeling 920, midzwaard)
 4. Moby Dick (Invicta)
 5. Bommel (Westerly Pentland)
 6. Zeeend (Westerly Centaur)
 7. Grie (Sun classic 800)

Wedstrijd 7: 12 juni

Onweer, veel regen en draaiende wind was er voorspeld en alleen het laatste kwam uit. Een half uur voor de start draaide de wind van noord naar zuid en nam toe tot 5-6 Bft met vlagen tot 28kn. We voeren route 2 en we waren met 10 boten. De start was prachtig en compact met Bommel als eerste over de lijn. De Vo12 was de bovenboei en daar werd het echt spannend, veel wind, hoge snelheden en uit het roer lopende boten.  De Moby Dick raakte de weg kwijt en rondde de boei over stuurboord ipv bakboord, DSQ tot gevolg. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken vervolgde de wedstrijd in hoog tempo. Het was erg zwaar voor de solo zeilers: Gjalt, Diederik, Henk en Adriaan. Voor Henk was de wind echt wat te veel en hij trok zich terug. Adriaan zeilde de wedstrijd uit maar eindigde in de achterhoede. Gjalt hield zich prima staande ondanks een paar heftige manoeuvres en werd derde met de Zeeeend. De sterkste vandaag was Fred de Boer met de Albatros,  line honours en ook winst op handicap. Fred M werd na heel hard werken, vooral door zijn maat Henk, knap tweede met de Bommel na een paar boord aan boord gevechten met de Kwenda van Benjamin die vierde werd. Al met al een heftige, prachtige en zelfs zonnige zeilavond met natuurlijk een gezellige afsluiting met veel discussies in het Roode Hooft met Ger als gastheer en Anjo die vanuit de USA de uitslag verzorgde . Nu eerst zaterdag de Borkumrace en volgende week woensdag WAC dag.

 1. Albatros (Feeling 920, midzwaard)
 2. Bommel (Westerly Pentland)
 3. Zeeend (Westerly Centaur)
 4. Kwenda (Southerly 115)
 5. Tantive IV (Westerly Centaur)
 6. Skylla
 7. Jus de Pommes (First cl8 midzw)

Wedstrijd 6: 5 juni

Weer een prachtige zeilavond, wind Noord 4 Bft, een aangename temperatuur en acht deelnemers . 
Meteen al bij de start veel strijd.
Joppe maakte een prachtige start direct gevolgd door Moby Dick, Atlanta en Bommel. Daarna    waren er eigenlijk drie wedstrijdjes binnen het veld. Aan de kop Moby Dick, Atlanta en wat later Jus de Pommes. In het middenveld Joppe en Bommel en daarachter  Zeeend, Albatros en Tantive IV. Albatros begon aan een inhaalslag finishte uiteindelijk als derde maar werd vijfde op handicap. Adriaan zeilde met Jus de Pommes een wat rommelige wedstrijd, finishte weliswaar als tweede maar werd zesde op handicap. Line honours en ook eerste op handicap heel knap voor Diederik met de Moby Dick. Freerk met de Atlanta zeilde een mooi wedstrijd die helaas voor hem wat langer duurde omdat hij  alvorens te finishen ook nog eens de eerste boei van de vierde ronde pakte( niet slim als je maar drie rondes hoeft te zeilen), de Atlanta werd hierdoor zevende . Fred maakte met de Bommel bijna dezelfde fout maar werd door Hans heel sportief gewaarschuwd, Bommel verloor hierdoor wel kostbare tijd en werd vierde. Hans met de Joppe was vandaag de snelste Westerly en werd knap tweede gevolgd door Gjalt met de Zeeend. Laatste werd Tim met de Tantive IV maar Tim gaat zijn masttrim aanpakken dus het kan alleen maar beter worden. Volgende week weer een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Joppe (Westerly Berwick)
 3. Zeeend (Westerly Centaur)
 4. Bommel (Westerly Pentland)
 5. Albatros (Feeling 920, midzwaard)
 6. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 7. Atlanta (New Classic 700)
 8. Tantive IV (Westerly Centaur)

Wedstrijd 5: 29 mei

Wind zuid 3-4Bft. De wedstrijd werd door tien boten gevaren op route 8, eigenlijk bedoeld voor ZO wind maar dat mocht de pret zeker door de variabele windrichting en wind sterkte niet drukken, de bovenboei Vo3 was niet de bovenboei maar de Vo12 was dat wel. Jus de Pommes startte als eerste en had daarvoor een eigen, helaas de verkeerde, startlijn gekozen. Adriaan finishte wel als eerste maar werd gediskwalificeerd. Het werd een leuke spannende zonovergoten wedstrijd over drie rondes. Er werd strak en redelijk compact gevaren. Freerk met de Atlanta finishte met line honours en werd ook op handicap winnaar een mooie prestatie. Op handicap waren de verschillen klein, Klaus met de Roodkapje werd tweede iets meer dan een minuut voor Diederik met Moby Dick die derde werd. Fred met Bommel zat maar zes seconden achter de Moby Dick en werd vierde. Tussen nummer vijf, de Dobre en nummer acht de Koekeloer zat zo’n vier minuten. Alleen de Grie bleef vandaag wat achter en werd laatste op bijna een kwartier van de winnaar. Al met al hebben we genoten van een prachtige wedstrijd. De nazit in het Roode Hooft was als vanouds met bier en bitterballen heel gezellig en er was weer voldoende aanleiding voor discussies.

 1. Atlanta (New Classic 700)
 2. Böse Wulf (Dehler 18 ‘Roodkapje’)
 3. Moby Dick (Invicta)
 4. Bommel (Westerly Pentland)
 5. Dobre (Saturn 25)
 6. Joppe (Westerly Berwick)
 7. Albatros (Feeling 920, midzwaard)
 8. Koekeloer (Condor 70)
 9. Grie (Sun classic 800)

Wedstrijd 4: 22 mei

Prachtig zeilweer, zon en wind WNW 4 Bft. We starten met 8 schepen, zoals bijna iedere week maar met een variërende samenstelling . Hans was weer present met de Joppe na een knip en scheerbeurt op de wal dus vast meer snelheid. Helaas moest de Joppe al in de eerste ronde afhaken met een gebroken grootschoot bevestiging. De start was hectisch, bijna iedereen startte over SB bij de Kite La-6 alleen de Moby Dick startte over BB maar kreeg in de mêlee geen voorrang. Het veld bleef redelijk bij elkaar al was de Jus de Pommes wel de snelste en finishte met line honours. De wind draaide tijdens de laatste ronde naar west en nam af, een nadeel voor de zwaardere boten.
Na drie rondes finishte de Yoho van Eddie als eerste, gevolgd door Fred met de Bommel als tweede en Diederik met de Moby Dick als derde, dat was even wennen na drie overwinningen op rij.

 1. Yoho (New Classic 700)
 2. Bommel (Westerly Pentland)
 3. Moby Dick (Invicta)
 4. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 5. Atlanta (New Classic 700)
 6. Kwenda (Southerly 115)
 7. Grie (Sun classic 800)
 8. Joppe (Westerly Berwick)

Wedstrijd 3: 15 mei

Een prachtige zeilavond met NO wind 4/5 Bft en een mooie ondergaande zon. Er werden drie rondes gezeild op route 4.
Prima start van de acht deelnemers waarbij de Jus de Pommes meteen de leiding nam. Adriaan gesteund door zijn navigator maakte geen fouten en zeilde strak naar line honours. De eerste rond bleef het veld behoorlijk compact maar aan het eind van deze ronde ging het mis bij de Kite La-8 voor de Albatros die vastliep en de Bommel die na voorrang geven aan de Koekeloer ook vast liep. Gelukkig kwamen beiden snel los en konden door. Af en toe was het voor de deelnemers goed kijken of de juiste boei werd gerond, ze zijn allemaal geel en de nummers pas te lezen als je er bovenop zit maar gelukkig ging het allemaal goed. Uiteindelijk finishte iedereen binnen tien minuten van elkaar. Op handicap werd Moby Dick van Diederick eerste, voor de derde keer op rij! De Jus de Pommes van Adriaan werd tweede op 7 seconden gevolgd door de Bommel van Fred die ondanks het vastlopen derde werd. De nazit in het Roode Hooft met gastheer Hans was gezellig met bier bitterbal en discussie.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Jus de Pommes (First cl8 midzw)
 3. Bommel (Westerly Pentland)
 4. Koekeloer (Condor 70)
 5. Yoho (New Classic 700)
 6. Atlanta (New Classic 700)
 7. Dobre (Saturn 25)
 8. Albatros (Feeling 920, midzwaard)

Wedstrijd 2: 8 mei

Opnieuw een uitdagende wedstrijd met wisselende omstandigheden. Vlak voor de start een windkracht 3 en tijdens de wedstrijd werden af en toe windvlagen gemeten van 27 knopen.
De 6 deelnemende boten hebben weer volop genoten, over het algemeen werd er goed gezeild met uitzondering van de Blue Jack die maar liefst 2 keer naar de verkeerde boei zeilde. De eerste werd hij aangeroepen door Diederik van de Mooby Dick, de tweede keer kwam de schipper er zelf achter en corrigeerde beide keren maar wel met behoorlijk aantal extra afgelegde meters.
De Moby Dick zeilde weer strak de aangegeven 3 rondjes ondanks een trage start, kwam als tweede binnen maar werd weer overtuigend eerste op basis van SW. De Koekeloer had een goede start en werd met miniem verschil tweede gevolgd door Blue Jack als derde.

 1. Moby Dick (Invicta)
 2. Koekeloer (Condor 70)
 3. Blue Jack (sprinta Sport)
 4. Atlanta (New Classic 700)
 5. Albatros (Feeling 920, midzwaard)
 6. Grie (Sun classic 800)
 7. Yoho (New Classic 700)

Wedstrijd 1: 1 mei

Hier het verslag van onze eerste woensdagavond competitie wedstrijd op 1 mei. Gezien de westenwind (3 en af en toe 4 Bft) werd route 5 gevaren met na het passeren van de startlijn een kruisrak naar de Kite La 1. Er werden drie rondes gevaren waarbij de Yoho duidelijk de snelste was en dan ook met line honours finishte. De Moby Dick, Grie en Koekeloer bleven de hele wedstrijd dicht bij elkaar en finishten binnen anderhalve minuut van elkaar. Nimrodel, Albatros en Bommel finishten daar achter. Maar toch was de Yoho niet snel genoeg en eindigde op handicap ruim een minuut achter winnaar Moby Dick. Koekeloer bleef Nimrodel 46 seconden voor gevolgd door Bommel , Grie en Albatros. Een mooie start van de competitie nog 17 wedstrijden te gaan. De eerste op woensdag 8 mei a.s.

 1. Moby Dick
 2. Yoho
 3. Koekeloer
 4. Nimrodel
 5. Bommel
 6. Grië
 7. Albatros