Woensdagavond competitie Lauwersmeer

Wanneer? Iedere woensdagavond in de maanden mei tot en met september 2018. Verzamelen aan de noordkant van het Lauwersmeer om 19:00 uur.
Briefing via marifoonkanaal 77 om 19:10 uur.
Start om 19:30 uur (GPS-tijd). Finish om ongeveer 21:00 uur. Waar?  Een vaste ronde in de noordkant van het Lauwersmeer. Afhankelijk van de windsterkte wordt de ronde 1, 2 of 3 keer gezeild. Zie het kaartje voor de precieze route.
Wie?  Voor alle zeilers aan het Lauwersmeer, die er plezier in hebben om zo nu en dan op een doordeweekse avond met andere zeilers op het meer te varen. Vaste ligplaatshouders in Lauwersoog, Hunzegat, Lunegat en Oostmahorn zijn vanzelfsprekend welkom, maar ook natuurlijk gasten op de campings of vakantiehuisjesparken rond het Lauwersmeer.
Rating:  Scherpe jachten en platbodems varen met SW-factor, multihulls met Texel-rating.
Aanmelding:  Deelnemers die voor de eerste keer meedoen graag vooraf aanmelden via wedstrijd@lauwerszee.nl; je ontvangt dan een formulier waarop de scheepsgegevens ingevuld kunnen worden. Deze gegevens zijn nodig om de SW-factor voor je schip te bepalen. Uiteraard kunnen nieuwe deelnemers ook direct meedoen aan een wedstrijd, maar opnamen in de uitslagenlijst kan past zodra de scheepsgegevens bekend zijn. Het overzicht met SW-factor van alle schepen is bekend bij de leden van de wedstrijdcommissie.
Hoe begint de wedstrijd? Deelnemers varen om 19:00 naar het wedstrijdgebied. Vanaf dat moment wordt er via marifoonkanaal 77 gecommuniceerd. Procedure: Om 19:10 uur neemt één van de deelnemers het initiatief om via marifoonkanaal 77 de deelnemers op te roepen. Deze zogenoemde ‘avondleider’ is één van de leden van de wedstrijdcommissie. Als er geen leden van de wedstrijdcommissie zelf meezeilen, dan neemt één van de deelnemers zelf het initiatief. De avondleider: • noteert de scheepsnamen van de deelnemers; • geeft de start-richting (noord- of zuidgericht) en de route (kloksgewijs of anti-kloksgewijs) door.
Er wordt zoveel mogelijk tegen de wind in gestart. Bij overwegend noordenwind is de start ook noord-gericht en wordt de ronde tegen de klok in gezeild. Bij overwegend zuidenwind is de start zuid-gericht en wordt de ronde met de klok méé gezeild. • Geeft het aantal te zeilen ronden door.
Afhankelijk van de windsterkte worden er 1, 2 of 3 ronden gezeild. Overleg over het aantal te ronden zeilen via marifoonkanaal 77 is mogelijk, maar de avondleider hakt de knoop door. • Deelnemers noteren aan het eind van de wedstrijd zelf hun finishtijd en geven dit via marifoonkanaal 77 door aan de avondleider. De avondleider geeft het complete overzicht vervolgens door aan de wedstrijdcommissie via wedstrijd@lauwerszee.nl. Voor het noteren van de gegevens stelt de wedstrijdcommissie een formulier op; dit formulier is te downloaden op de website.
De start- en finishtijd zijn beiden GPS-tijd. Deelnemers moeten zelf de precieze tijd bepalen; er is géén start- of finishschip aanwezig. De startlijn is gelijk aan de finishlijn. Als er meerdere ronden worden gezeild, mag de start- en finishlijn tussendoor niet worden gepasseerd. Protesten worden bij de woensdagavond competitie niet toegestaan. Het gaat vast lukken dat deelnemers bij verschil van inzicht er in goed onderling overleg uitkomen. Kaart Punten Per wedstrijd zijn er zoveel punten te verdelen als er deelnemers zijn. De winnaar krijgt de meeste punten, de op rating laatst gefinishte krijgt 1 punt. Bij DSQ of DNF wordt deelname wel genoteerd, maar wordt er géén punt vergeven. De wedstrijdcommissie verwerkt de gegevens in het totaaloverzicht. Dit wordt gedurende de wedstrijdcyclus gepubliceerd op onze facebookpagina en onze website.
Vooraf bij twijfelachtig weer (koud, harde wind) is het handig om vooraf te weten of er meer deelnemers zijn. Hiervoor wordt een WhatsApp groep ingericht. Als je vooraf laat weten of je wel of niet deelneemt kan dat teleurstelling bij andere deelnemers voorkomen! Na iedere wedstrijd nakaarten in het Roode Hooft.
Uitslag In de maanden mei tot en met september zitten 17 woensdagavonden. Van alle gezeilde wedstrijden worden de punten opgeteld. Hoe vaker je meezeilt, hoe groter dus de kans op de eindoverwinning! De uitslag wordt bekend gemaakt ná de laatste wedstrijd (woensdag 12 september 2017) in Het Roode Hooft. Terug naar wedstrijdzeilen