Kees Barlagen

profileimage

Als kind werd mij het zeilen met de paplepel ingegoten.  Toen mijn zusters en ik oud genoeg waren brachten we in Friesland verschillende vakanties zeilend door. Ik vond het fantastisch. Later kochten mijn ouders een polyester Vaurien op de “Zuidwester” in Zuidlaren.  Ik was veel op het Schildmeer. te vinden. Het was een mooie tijd met vrienden uit het dorp Oostwold (Old).

Toen mijn eigen kinderen groter werden zijn we gaan surfen. We hadden op gegeven moment  6 of 7 planken en 20 zeiltjes. Dat alles werd niet meer op de imperial, maar in een dichte kar, die de jongens zelf hadden gebouwd, vervoerd.

In 2002 kocht ik de Windbreker, een Compromis 720 uit 1978. Het is een vlot zeilend jachtje dat bijzonder geschikt is voor de waddenzee. Soms val ik met de Windbreker droog.  Zelf ontworpen wadpalen voorkomen het omvallen van de boot.

In 2003 leerde ik het wadvaren op de Valsolda van wijlen Henk Menninga.  In 2004 gingen Henk en ik een voorjaarstocht maken. Ieder op eigen kiel. We voeren naar de Duitse waddeneilanden en zelfs naar Wilhelmshafen aan de Jade. Voor ons was deze reis het begin van vele voor- en najaarstochten. Later ging ook Jan Brouwer (Westerley Centaur) mee. We zeilden soms naar Helgoland en 2x zelfs naar Amrum. 

De meest extreme tocht van de Windbreker was naar Thyboron, de ingang van de Lymfjord. In 50 uren voer ik (met Jan en neef Bob) van Lauwersoog via Helgoland naar deze haven in Denemarken. Later voeren mijn vrouw en ik de Windbreker door de Lymfjord naar Hals en daarna naar Kiel en via het Noordoostzeekanaal weer terug naar Cuxhaven. Het laatste deel van de reis werd ik weer geholpen door vriend Jan.

Ik vind het leuk om iemand het wadvaren bij te brengen. Afgelopen zomer voer de Vera gedurende een week mee naar Borkum- Norderney – Greetsiel- Termunten –  Borkum en toen weer terug naar Lauwersoog. Een vriendschap is ontstaan.

De Windbreker ligt op steiger A , nummer 37. Je kunt proberen mij daar te treffen of schroom niet via email contact met mij op te nemen (kees.barlagen@om).

Met vriendelijke groet,

Kees Barlagen, schipper van de Windbreker

160909-keesbarlagenWindbreker op het PieterburenwadWindbreker onder Ameland