Henk van der Leij

profileimage

Ik vaar nu met het zeiljacht “De Grië”, een Sun Classic 800, ligplaats C 40 in Lauwersoog Noordergat. Het is een zeiljachtje met een lengte van 7,20 m, een midzwaard en een BB motor. Een heel licht en makkelijk te zeilen bootje waar ik nog heel lang mee kan zeilen.

Ik zeil al vanaf mijn jeugd:  Eerst in een open zeilbootje, een BM-er 12 m2 torentuig en daarna in een Flying Arrow (Schakel). Vroeger op het Paterswoldse meer (vanuit de haven van Visser) en later vanuit Dokkumer Nieuwe Zijlen.

Vanaf 1994 met een Westerly Centaur en vanaf 2001 met een 9 meter Westerdijk zeeschouw, en tenslotte vanaf 2016 met mijn nieuwe zeiljachtje.

Altijd heeft mij de stilte, de weide uitzichten en het midden in de natuur zijn aangetrokken.

Met de zeiljachten zeil ik vooral op het Nederlandse wad, maar ook het Lauwersmeer is prachtig. De zeearend zien “vissen” en zien hoe ineens alle vogels de lucht ingaan als hij eraan komt is iedere keer weer een belevenis.

Af en toe doe ik mee met een wedstrijd, het organiseren van de wedstrijden is ook erg leuk werk. Veel mensen die plezier aan de sport beleven doet mij goed.