Gjalt Dupon

profileimage

Beste leden van de WSV Lauwerszee, andere geinteresserden voor onze watersportvereniging,

Vanaf mijn jeugd ben ik altijd in de weer geweest met water; niet om in te zwemmen, nooit mijn favoriet geweest, maar om mee te spelen, met vlotjes, vlotten, kano’ s (overigens ook de eetbare), bootjes (meestal meer of minder rot, vaak meer).

De eerste, georganiseerde stappen in het vaargebeuren deed ik via de waterscouts, later zelfstandig in gehuurde bootjes op de plassen rond Giethoorn. Ook van huis uit werd er op het water gerecreëerd: Eerst met een kajuitvletje, later met een grundel. Nadat deze was verkocht, bleef ik verslingerd aan het water, alleen kon ik me geen boot veroorloven. Wat wel kon, was samen met vrienden regelmatig boten huren om erop uit te trekken, aanvankelijk open boten, later kajuitzeilbootjes waarmee steeds grotere tochten werden ondernomen. Uiteindelijk ook zeiltrips naar Engeland, Corsica en Denemarken.

Toen Nicolette en ik gingen samenwonen, later trouwden, was er aanvankelijk evenmin financieel ruimte om een boot te kopen. Prioriteit was het opknappen van ons eerste huis. Maar toen we na een paar jaar de lang gekoesterde wens in vervulling konden laten gaan, kochten we de “Zeeeend”, een Westerly Centaur, waar we inmiddels ongeveer 25 jaar mee varen! Aanvankelijk in Zeeland, de laatste 11 jaar hier op de waddenzee. Lange meerdaagse zeereizen, zoals ik vroeger maakte, hebben we er nog niet mee gemaakt. Mogelijk gaat dat opnieuw gebeuren nu de kinderen de deur uit zijn. In de praktijk zeilen we nu meestal dagtrajecten, we zijn op de wadden nog lang niet uitgekeken!
Ook qua zeiltechniek zijn we ons nog steeds aan het ontwikkelen. Dit jaar hebben we een spi aangeschaft, weer een hele uitdaging om er mee om te leren gaan.
Ik hoop velen van u te treffen in ons clubhuis Het Roode Hooft te Lauwersoog, of onderweg op het water.

U kunt mij ook vinden op steiger L(oods) , ligplaats 15.

Met vriendelijke groet,