Omzetten route OpenCPN naar track voor GPS

Hier treft u een handleiding aan, geschreven door Robert Willemsen. Het behandelt de mogelijkheid om een route, die in OpenCPN is gemaakt, om te zetten naar een track voor een GPS.  Dit heeft een aantal voordelen t.o.v. het exporteren van een route (met waypoints) naar de GPS.

Getekende routes in OpenCPN kunnen een onbeperkt aantal punten bevatten en je hoeft daar niet perse waypoints/tonnen voor te gebruiken om het lijntje te tekenen. OpenCPN maakt wel waypoints aan als je de lijn tekent, maar door juist bij Gpsbabel GEEN vinkje te zetten bij “waypoints” worden die niet geupload in de gps.

  • In een track kunnen veel meer punten dan in een route. Je hoeft dus niet meerdere routes in de gps te zetten en steeds om te schakelen naar een nieuwe route.
  • In een route gebruik je waypoints, dat zijn je tonnen. De lijn loopt dan dus van ton tot ton, iets wat je in werkelijkheid dus niet moet varen, bijvoorbeeld als er opeens slecht zicht is. De track teken je precies daar waar er gevaren kan worden.
  • Je kunt ook tracks maken zonder dat er tonnen liggen als je zeker weet dat de kaart daar klopt. (afsteken van bekende stukken)
  • Het kan met alle Garmins (en misschien ook wel andere merken die door gpsbabel worden ondersteund). Het werkt dus ook met gps-en waar de Nautin-tonnen niet met de Nautin.exe in kunnen.

Handleiding omzetten OpenCPN-route