Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

AFGELAST Amelandtocht met droogvalnacht

3 juli @ 20:00 - 5 juli @ 17:00

AFGELAST VANWEGE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Amelandtocht met droogvalnacht  weekend 3-5 juli.

Een tocht, in het eerste weekend van de Zomervakantie (regio Noord), naar Ameland, met een overnachting op het WAD.  Niet geschikt voor een eerste kennismaking met het WAD, wel geschikt voor een eerste overnachting op het WAD. Dat betekent dat scherp gekeken zal worden naar de weersomstandigheden waaronder dit door kan gaan. Deze tocht is ook geschikt voor niet te diepstekende kielschepen en motorboten. De kielschepen zullen, voor de overnachting, op enige afstand voor anker moeten gaan.

Voorgaand  PALAVER:  Vrijdag 03-07-2020, om 16 uur in de Buitenhaven.

Vertrek:  Vrijdag 03-07-2020 om 17.30uur vanaf de binnenzijde van de Robbengatsluis.

Communicatie: Uitluisteren via de marifoon is op de Waddenzee verplicht op de blokkanalen. Tenminste als je een marifoon aan boord hebt, bij onze toertochten gaan we er van uit dat deze aanwezig is. Bij deze tocht is dit het blokkanaal van Schier; VHF kanaal 5. Het is niet de bedoeling op dit kanaal uitgebreid gesprekken te voeren; wel roepen we op en schakelen dan om naar kanaal 77. Alternatief is overleg via “Whatsapp”; er is al een bestaande groep: “WSV Lauwerszee tochten” .

Relevante DATA: Het is vlak voor springtij, dit valt op dinsdag 07-07. Zonsondergang rond 22 uur.

Lauwersoog: 03-07:  LW 15.48uur, HW 22.06uur +110 en het volgende LW op 04-07: 04.15uur 

Nes:  04-07: LW 04.00uur, HW 10.20uur +107, Nes: 05-07: LW 04.55uur, HW 11.10uur +116.

Lauwersoog: 05-07: HW 11.26uur +117, LW 17.51uur

Na verlaten van de buitenhaven volgen we in Westelijke richting de “Zoutkamperlaag”. Dit tegen de helaas fikse stroom in tot “Paessensrede”, dus aan de Noordzijde, plaatschurend!!  Mogelijk moet de motor hier een handje helpen. Daarna met de stroom mee “Paessensrede” op en de geul in westelijke richting vervolgen; het “Friese Wad” op. Bij FW5 afslaan de onbetonde “Amasusgeul” in, voorbij Holwerd een kort stukje de veerbootroute volgen maar daarna al snel naar bakboord afslaan en het eveneens onbetonde “Dantziggat” in. De geul blijven volgen tot iets voorbij het meest zuidelijke punt, daar noordwaarts een stukje van de “Piet SchevePlaat”oversteken tot de deels parallel lopende, later samenvloeiende, geul om voldoende afstand tot het afgesloten gebied te scheppen. deze geul in noordwestelijke richting vervolgen tot ongeveer halverwege. Daar oostwaarts koersen en ankeren, of: je vast laten lopen op de “Piet Scheve Plaat” en droogvallen, één en ander afhankelijk van de staat van het getij. Hier gaan we de nacht doorbrengen. Laagwater valt om ongeveer vier uur ‘s nachts; dat betekent een groot deel van de nacht RUST.

Rond 7 uur Zaterdagmorgen komt men weer vlot, ontbijten en opruimen; om ongeveer 8 uur anker op en vertrek. We vervolgen in NoordWestelijke richting het “Dantziggat”.  Graag aandacht voor de begrenzing van het verboden art.20 gebied; de grens loopt ongeveer midden in het vaarwater. De ruimte voor de doorvaart is ongeveer 180 meter, we moeten nadrukkelijk de stuurboordswal houden.(Overigens geldt dit toegangsverbod alleen van 01-05 tot 01-09) Vanuit het “Dantziggat” moeten we ruim om de NoordWestelijke punt van de “Piet Scheve Plaat” heen; er vormt zich daar een drempel  (alleen op het diepste deel LAT-19 dm) en duiken vervolgens het Kikkertgat in, met de stroom mee is het nu nog maar even en we arriveren in de haven van Nes op Ameland. Naar verwachting net na tienen.

Omdat we redelijk vroeg op Ameland arriveren blijft er deze dag genoeg tijd over om het eiland te verkennen. Desgewenst kunnen we ’s avonds gezamenlijk eten.

Op Zondag,  vertrekken om 08.00 uur, met stroom mee in Oostelijke richting naar de “Zuiderspruit”. Dit is de meest gebruikelijke route vanaf Ameland naar Lauwersoog. Indien nodig zullen we op het wantij bij boeien ZS31-ZS35 moeten wachten op voldoende water. Na het wantij kunnen enthousiastelingen kiezen voor een eventuele omweg door de “Holwerderbalg” en het “ Smeriggat”, bij bedenken van deze tocht ging de voorkeur uit naar niet al te laat arriveren in Lauwersoog vandaar de keus voor de kortste route door de geul van het “Friese Wad”. Deze komt uit op het “WierummerWad” respectievelijk “Paessensrede” welke we deze keer Oostwaarts volgen. Dan, uitgekomen op de “Zoutkamperlaag” ,onze tocht uit varen naar onze thuishaven. Om ongeveer 15 uur zullen we daar arriveren.

Deelname is kosteloos en staat ook open voor “niet-leden”. Havengelden en verteringen zijn natuurlijk voor eigen rekening.

Gegevens

Begin:
3 juli @ 20:00
Einde:
5 juli @ 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Waddenzee
Nederland + Google Maps