Een onverwachte vastloper

Dit is mij nog niet eerder overkomen in mijn lange zeilersleven. Een onverwachte vastloper op het Wad. Wat blijkt: de boei ZOL52 lag verkeerd. De boei op het Uithuizerwad lag 60 stappen noordelijker dan de geul, midden op een flinke bult. Oplossing: van de ZOL50 eerst op de Eemshaven windmolens aanhouden en dan ruim (!) dwars van de 52 naar de ZOL 54 varen. Nog dank aan de bemanning van de Jan en Titia Visser van de KNRM uit de Eemshaven die ons in het middernachtelijk donker naar de Eems heeft geloodst, anders waren we voor de tweede keer drooggevallen.

In het donker scharrelden we vervolgens om de Möwensteert heen naar de haven van Borkum. s´Morgens daarna lag de J&T Visser zowaar weer vlakbij ons aan de steiger. Ze nam deel aan de festiviteiten rond het 30-jarig dienstjubileum van de Duitse reddingboot Alfried Krupp. Het was een indrukwekkende demonstratie, compleet met een grote SAR-helikopter, spectaculair!! Tijdens de demonstratie verloor een Westerly uit Lauwersoog, varend op de Eems bijkans haar schroefas en had dringend assistentie nodig omdat ze flink water maakte. De J & T Visser brak haar optreden direct af en bracht de scheefhangende Westerly veilig binnen. Ook dat is goed afgelopen dankzij het snelle optreden van de KNRM.